Nieuws

Madeliefjes voor Maradona

Bijna 25 jaar dook de foto nergens meer op. Een lieflijk beeld uit 1989 is het waarop de tweejarige Dalma Maradona op het trainingsveld madeliefjes tussen de voetbalsokken van haar vader Diego frommelt. Tot zijn verbazing én ongenoegen ontdekte fotograaf Leo Vogelzang onlangs hoe zijn foto op het Instagram-account van Dalma Maradona bijna 1,4 miljoen likes kreeg.

Diego Maradona met dochter pp de cover van een boek in 1995

Jarenlang werd de foto nergens gepubliceerd totdat deze in 1995 op de cover verscheen van een Nederlands boek met als titel De moord op Maradona, een boek van Chris Willemsen.  Vogelzang: ,,Het is een foto uit een serie die ik in 1989 heb gemaakt toen ik met Cor Snel als verslaggever voor Panorama in Napels ben geweest. Daarna is deze foto alleen gebruikt voor het boek van Chris Willemsen. Van dat boek is nu een heruitgave verschenen met een heel andere foto op de cover.’’

Met het publiceren van de foto op het Instagram-account @dalmaradona brengt de dochter van Maradona een ode uit aan haar overleden vader. Haar tekst eindigt met: ‘Ik breng je madeliefjes om je voetbalsokken te versieren en kijk me alsjeblieft nog een keer aan met die liefde die je op de foto ziet! Ik zal altijd van je houden!’

Waar Dalma Maradona de foto vandaan heeft, vraagt Vogelzang zich nog af. Hij heeft inmiddels juridische steun gezocht om verhaal te kunnen halen voor zijn fotorechten? ,,Het gaat mij erom dat mijn foto’s niet zomaar zonder toestemming, zonder te betalen worden gepubliceerd. Wie dat doet, pak ik aan”, aldus Vogelzang.

Dalma Maradona op haar Instagram-account

Leo Vogelzang ontdekte dat de foto inmiddels ook is gebruikt door de Daily Mail in Engeland en op de Spaanse website semana.com.  Vogelzang: ,,Ik heb contact gehad met advocaat Harro Knijff en met Kitty van Boven, die als advocaat veel zaken doet met mediarechten als inzet. Het zal wel lastig worden iemand in Argentinië aan te pakken, is mij gebleken. Een Duits bedrijf dat internationaal gespecialiseerd is hierin, onderneemt niet eens actie tegen particulieren. Op basis van no cure no pay proberen zij het nog wel tegen de kranten die de foto hebben overgenomen.”

Op internet is de foto nog steeds gemakkelijk te vinden (en te downloaden) op de website van uitgever Nederlandse Sportboeken club. ,,Op mijn eigen site staat de foto heel klein. Als je daarop klikt komt het beeld groter naar voren maar heb ik een bescherming aangebracht door mijn naam over de hele foto te verspreiden. Daar valt die foto niet zomaar vandaan te halen tenzij er geavanceerde techniek is om dat mini-fotootje in een groter bestand te downloaden.”

Leo Vogelzang blijft zitten met de vraag hoe fotografen zich kunnen wapenen tegen het gebruik van foto’s. ,,Er wordt zoveel gepubliceerd waarvan je niet eens weet. Er zijn  ook kranten die rustig foto’s ergens vandaan halen zonder dat bij mij te melden. Vandaar dat je op mijn site bij elke foto een keer of tien mijn naam door het beeld ziet lopen. Dan kunnen ze die niet zomaar overnemen.”

 

HENK MEES