SCHOT VOOR DE BOEG

Hoi Den Haag, hier Assen!

Het TT Circuit is een plek waar Drenten trots op zijn. En het bestuur van het TT Circuit is een trots bestuur. Jarenlang hadden ze ‘vet op de botten’ en konden ze hun eigen beslissingen nemen over investeringen. Maar corona heeft al dat vet weggevreten.

,,We zijn ineens tien jaar teruggeworpen in de tijd”, liet TT-voorzitter Arjan Bos optekenen. En daarom ligt er inmiddels een brief voor coronasteun in Den Haag. En dat is best een ‘dingetje’ voor de trotse Drentse bestuurders.

Karin Mulder

Het TT Circuit is een bijzonder bedrijf. Een grote, dure accommodatie met hoge afschrijvingskosten. Iets waar de compensatie-regelingen van de overheid in coronatijd niet in voorzien.

Wat veel mensen niet weten is dat de accommodatie wel het hele jaar door gebruikt wordt. Het is wat dat betreft nét een gewoon bedrijf.  Wat ook opvalt als je naar de Drentse racebaan kijkt, is dat er maar twintig volledige banen zijn.  De tegemoetkoming in loonkosten in deze coronatijd zet dus ook geen zoden aan de dijk.

Daartegenover staat een fors verlies. In 2020 kwam het circuit aan het einde van het jaar drie miljoen euro tekort. Het wegvallen van de TT zorgde alleen al voor een omzetverlies van zeven miljoen. Ook dit jaar moet er geld bij. Terwijl in 2019 nog bijna 170.000 bezoekers in het laatste weekend van juni naar Assen kwamen, bleef de teller vorig weekend op 20.000 steken. En dat terwijl er volgens de coronaregels 34.500 toeschouwers welkom waren. Testen voor Toegang bleek een te grote hobbel. Op anderhalve meter van elkaar zitten ook.

Met hangen en wurgen is de negentigste editie van de TT achter de rug. In 2025 bestaat het evenement 100 jaar. Er wordt hard gewerkt aan een Koninklijk Predicaat. The Royal Dutch TT, daar kun je mee aankomen toch? Laten we hopen dat het zover zal komen. Even afwachten wat de troTTs van Drenthe ons land waard is…

KARIN MULDER
BESTUURSLID NSP