SCHOT VOOR DE BOEG

GERARD DEN ELT

Bericht uit de machinekamer

Het was/is het sportzomertje wel, dit wisselvallige jaargetijde van 2021. Amper bekomen van de Spelen rolt de bal in de Eredivisie en in Europa alweer en maken we ons op voor de Paralympics in Tokio en de terugkeer van de Formule 1 op Nederlandse bodem.

We – dat zijn Marianne en ondergetekende met assistentie van onze foto-ambassadeur Louis van de Vuurst – hebben de voorbije maanden niet stilgezeten met onze inspanningen om het sportjournaille te faciliteren.


Dat begon al in juni met het EK-voetbal, waarin de NSP anders dan bij voorgaande kampioenschappen een actieve rol had bij de toekenning van accreditaties aan schrijvende journalisten en fotografen. Normaliter melden NSP-kaarthouders zich rechtstreeks aan bij de UEFA, die vervolgens naar eigen inzicht per wedstrijd de accreditaties verdeelt. Door de coronaregels werd het speelveld plotseling heel anders: de UEFA verzocht de KNVB in nauwe samenspraak met de NSP een volgorde van belangrijkheid aan te geven, zodat op basis daarvan een verdeling van de beschikbare plaatsen op de perstribune en/of langs het veld kon worden gemaakt.

Een helse klus, want je doet het nooit voor iedereen goed. Kies je op basis van bereik en reputatie, print of online, kwaliteit of kwantiteit? En over dat laatste: wie bepaalt dat? Het leidde in enkele gevallen tot teleurstelling over plaats en positie of regelrechte afwijzing, of tot boze mails en ander ongemak. Want suggesties om het geheel anders aan te pakken werken niet tijdens een toernooi waarin de UEFA reeds lang van tevoren de route had bepaald.

De Olympische Spelen kenden een geheel andere dynamiek. Daar waren juist collega’s die wél over een accreditatie beschikten, maar zo zeer opzagen tegen de beperkingen in de werkomstandigheden in Tokio dat zij verkozen thuis te blijven. Sommigen hadden een hachelijke reis erheen, één collega miste alles door een naargeestig verblijf in een coronahotel.

Maar over het algemeen keerden de collega’s met een unieke, vaak positieve ervaring terug. Zoals Koen Suyk en John Volkers, die hun laatste olympische klus met het gebruikelijke vakwerk afsloten. Een enkeling kreeg meteen bij thuiskomst te maken met een volgend klusje: de accreditatie voor de Winterspelen van Beijing 2022, aanvragen die we op het NSP-kantoor weer met liefde verwerken.

Een achttal collega’s, onder wie Kick Hommes (Trouw) en fotografe Mathilde Dusol (zie elders op de website), doen trouwens de komende dagen/weken verslag van de Paralympics.

Het sluitstuk van de drukke sportzomer ligt op het circuit in Zandvoort, waar begin september voor het eerst sinds 1985 weer een Grote Prijs in de Formule 1 wordt verreden.

Uiteraard bestaat daarvoor grote belangstelling van de zijde van de media. Om dat te reguleren hebben het circuit, de organisatie van de DutchGP en fotograaf Frits van Eldik in samenspraak met de NSP een voorkeurslijst samengesteld en ingediend bij de FIA. Naar het zich laat aanzien kunnen een kleine 20 Nederlandse verslaggevers en fotografen – naast de vaste kaarthouders voor alle GP’s – van vrijwel alle relevante media en bekende nieuwsmerken daar hun werk doen, al zullen we ook collega’s moeten teleurstellen. Dat is helaas ook een deel van het werk in de machinekamer van de NSP, zeker in tijden van – nog steeds – coronabeperkingen. Het is helaas niet mogelijk om het iedereen altijd naar de zin te maken.

GERARD DEN ELT,
Algemeen secretaris NSP