SCHOT VOOR DE BOEG

Wie wordt de Wesley Sneijder van het WK 2022?

Het zal niemand ontgaan zijn dat Louis van Gaal sinds deze week weer met zijn noppen in het Zeister gras staat om zijn derde hoofdstuk te schrijven als bondscoach van Oranje. Journalistiek gezien is zijn rentree een feest natuurlijk. En sportief gezien vermoedelijk ook.

Want de Oranje-selectie is (zeker met Virgil van Dijk er weer bij) echt wel sterker dan het tegenvallende optreden op het afgelopen EK doet vermoeden. En met Van Gaal weet je: Oranje kan als team weer boven zichzelf uitstijgen. Zoals hij op het WK 2014 nadrukkelijk bewees.

Daan Smink

Eén van de sleutels voor het onverwachte Oranje-succes tijdens dat toernooi, was het feit dat Van Gaal Wesley Sneijder tijdig fit en scherp kreeg. Al zal Sneijder eeuwig ontkennen dat de manier waarop de bondscoach hem aanpakte – Van Gaal negeerde de vedette in aanloop naar dat toernooi zelfs een tijdlang volledig – hem de perfecte prikkel richting het eindtoernooi in Brazilië gaf.

Want die episode staat ook symbool voor de moeizame relatie die Van Gaal en Sneijder hadden – en vermoedelijk nog steeds hebben, of het moet toeval zijn dat Sneijder voorspelde dat de derde periode van Van Gaal bij Oranje geen succes gaat worden.

Of Sneijder gelijk krijgt, hangt natuurlijk niet alleen van Van Gaal af. De vraag is ook in hoeverre de veeleisende trainer matcht met deze spelersgroep. Niet voor niets vroeg de spelersraad de KNVB na Ronald Koemans vertrek om een bondscoach die hen een beetje vrij laat en verantwoordelijkheid geeft. Het blijft gissen of ze er na de mislukte periode-De Boer nog steeds zo in staan of niet, want niemand gaat nu zeggen dat hij liever geen Van Gaal had gehad.

Een gebrek aan scherpte en bezieling zullen ze Van Gaal in elk geval niet kunnen verwijten, want gelukkig is Van Gaal een trainer die, ondanks zijn eigenlijke pensioen, het voetbal nooit heeft losgelaten, nog zeker geen zeventig jaar oogt en de ontwikkelingen in het moderne voetbal begrijpt. Wat niet wil zeggen dat hij milder wordt.

Interessant is daarom de vraag wie de Sneijder van het WK 2022 wordt, er voor het gemak even vanuit gaande dat Oranje zich met Van Gaal daarvoor gewoon plaatst.

Ik zet in op Memphis Depay, net als Sneijder iemand met een karakter dat zich niet zo makkelijk laat sturen en een speler ook die hecht aan bepaalde vrijheden binnen en buiten het veld. De proloog van dat verhaal is al geschreven, want hun samenwerking bij Manchester United verliep stroef en eindigde voor beide partijen zeer teleurstellend.

Ja, we zijn jaren verder en Memphis Depay is een veel stabielere speler en persoon dan destijds. Maar hij was toen teleurgesteld in Van Gaal en de tijd heeft zijn United-wond heus niet volledig geheeld. Tegelijkertijd zal hij weten dat hij de bondscoach hard nodig heeft (misschien zelfs wel juist déze bondscoach) en weet Van Gaal op zijn beurt dat een goede Memphis in Qatar het verschil kan maken voor Oranje. Dat blijkt nu ook in zijn eerste weken bij FC Barcelona, zoals we het afgelopen EK de andere kant van de grillige Memphis zagen: als hij niet in topvorm is, dan kan hij nog steeds door de ondergrens zakken.

Goed houvast voor Van Gaal, die Memphis ongetwijfeld als één van zijn interessantste ‘projecten’ zal zien, is het feit dat Sneijder op het WK 2014 niet eens meer op zijn allerbest was. Althans niet zozeer als in 2010, toen Oranje de zilveren medaille voor een aanzienlijk deel aan  WK-topscorer Sneijder te danken had.

Maar de ondergrens van Sneijder lag ook tijdens het WK 2014 op een dikke voldoende. Heel benieuwd of Van Gaal dat ook met Memphis Depay gaat lukken en hoe die twee zich vanaf deze week tot elkaar gaan verhouden.

DAAN SMINK
Bestuurslid NSP