SCHOT VOOR DE BOEG

Optelsom van mooie momenten

Het sportjaar 2016 is in een vloek en een zucht voorbij gevlogen. Een zeldzaam sportjaar. Dat kon iedereen die het nog niet wist vorige week woensdagavond in een tijdsbestek van anderhalf uur alsnog tot zich laten doordringen.

Het Sportgala in de Amsterdamse RAI was een opeenstapeling van hoogtepunten, en dat zeg ik niet omdat mijn werkgever medeorganisator was van het feestje. Natuurlijk was de ode aan Johan Cruijff indrukwekkend en spatten de begeleidende filmpjes bij de genomineerden van het scherm. Maar het was vooral de optelsom van al die mooie momenten die me deed beseffen dat we een voor de Nederlandse sport uniek jaar achter de rug hebben.

Over een kleine drie weken kijken wij van de NSP ook in een feestelijke omgeving terug op het jaar van de Olympische Spelen, het EK voetbal (zonder Oranje), de wielersuccessen en de definitieve doorbraak van Max Verstappen, een jaar geleden nog de Sportpersoonlijkheid van het Jaar op onze nieuwjaarsbijeenkomst in Rotterdam. En dat terwijl hij toen nog zijn eerste Formule 1-race moest gaan winnen. Noem het maar een vooruitziende blik van de jury die de ontbolstering van het talent op waarde schatte.

Op maandag 16 januari maken we in Rotterdam Ahoy bekend wie de opvolger wordt van Max Verstappen, die op zijn beurt weer in de voetsporen trad van Arjen Robben. Als aanvulling op dit illustere rijtje past alleen maar een grootheid (m/v) op sportgebied. Wat dat betreft maakt de jury het zich ieder jaar weer moeilijker.

Maar het draait natuurlijk niet uitsluitend om de Sportpersoonlijkheid van het Jaar. We zijn niet voor niets de belangenclub van de sportjournalisten en – fotografen. Op die avond zetten we met ongelooflijk veel plezier collega’s in het zonnetje, die zich het afgelopen jaar hebben onderscheiden. Collega Gerard den Elt omschreef het vorige week als de uitreiking van de Oscars binnen onze eigen beroepsgroep. Vorig jaar waren Marco Knippen (sportjournalist van het jaar), Michel Abbink (sportjournalistiek talent van het jaar) en Koen Suyk (maker van de sportfoto van het jaar) de laureaten.

Tussen al die uitreikingen door wordt er gegeten, gedronken en vooral ook gepraat over het vak. Dit jaar is transparantie in de sport het centrale thema, een onderwerp dat afgelopen sportjaar meer dan eens tot hevige discussie leidde. Met sprekers als Charles van Commenée, Hans Vandeweghe, Marjan Olfers, Fardau Wagenaar en Raymond Salomon, en met een discussie over kleedkamergeheimen en andere journalistieke taboes tussen Frits Barend en ondergetekende zoeken we naar het antwoord op de vraag hoe transparant de sportwereld is en in hoeverre onze rol als journalistiek binnen dat krachtenveld is veranderd.

Genoeg reden dus om op 16 januari af te reizen naar Rotterdam. Rest mij u allen alvast een mooi sportjaar 2017 te wensen.

Gio Lippens

Voorzitter Stichting Nederlandse Sport Pers