SCHOT VOOR DE BOEG

Bullshitbingo

Er is geen lol meer aan om dezer dagen de bingokaart met trefwoorden rond het supportersgeweld en het voetbalvandalisme te vullen. Je zult maar minister van Justitie en Veiligheid zijn. Wat moet-ie anders dan roepen wat al zijn voorgangers al deden?

Gerard den Elt

‘Steviger aanpakken!’ Een variant op ‘Keihard’, maar we zien het door de vingers en kruisen hem aan. De politici schreeuwen om het hardst dat het nu ‘eindelijk eens afgelopen’ moet zijn, roepen ook om meer ‘stadionverboden’ en een ‘meldplicht’. En de clubs en de KNVB noemen het ’onacceptabel gedrag.’ Zo is het bovenste rijtje van de bullshitbingo snel vol.

Het cynisme ligt bij mij natuurlijk een beetje op de loer. Dat krijg je als je beroepshalve en met grote tussenpozen jarenlang het wonderlijke beleid rond het voetbalgeweld hebt gevolgd en regelmatig als verslaggever de veldslagen in binnen- en buitenland hebt bijgewoond.

Maar na verbouwde treinen, speciale toegangsbruggen naar de stadions, veldslagen buiten én in de stadions, het inrichten van rellenvakken, het ophangen van camera's en zelfs het uitsluiten van bezoekende supporters is het onderhand welletjes.

Hoe het allemaal begon?  Op zondag 25 oktober 1970 liep het gigantisch uit de hand bij de wedstrijd Excelsior – FC Utrecht. De ongeregeldheden kregen een vervolg in het nabijgelegen café De Struis. ‘De grootste caféruzie uit de Rotterdamse historie’, zo valt te lezen in het boek Utrecht Hooligans (2020). Lees ook het artikel van sporthistoricus Jurryt van de Vooren over de rellen rond Feyenoord – Tottenham Hotspur in 1974: https://sportgeschiedenis.nl/sporten/voetbal/29-mei-1974-feyenoord-wint-de-uefa-cup-rellen-in-de-kuip/

Ruim 50 jaar zijn we al bezig met pappen en nathouden. Telkens is iedereen van goede wil, verzinnen we een paar regels die vervolgens niet of onvoldoende in de praktijk worden toegepast of gehandhaafd en gaan we over tot de orde van de dag. Het blikje trappen we weer een paar meter verder de straat in.

De bierdouches voor de spelers, de ballenjongens, de stewards, de cameralieden en de fotografen werden de laatste maanden ineens toegeschreven aan corona, aan de herwonnen vrijheid na een periode van lege stadions. Het is kolder. Wie haalt het in vredesnaam in zijn hoofd een conservenblikje mee naar het stadion te nemen en dat naar AZ-keeper Peter Vindahl te gooien? Doe je dat omdat je blij bent dat je weer naar het stadion mag? En heeft diegene ook stilgestaan bij eventuele gevolgen?

En dan dat Bengaals vuur, dat in allerhande kleuren een verstikkende mist in de stadions veroorzaakt. Goed voor de sfeer, vinden sommigen, een echte ‘sfeeractie’. Maar wat als spelers en kijkers thuis minutenlang een slecht overzicht van het veld en het spel hebben? Terecht legt de UEFA boetes op, ze zouden nog veel hoger mogen zijn. Nu lijkt de penningmeester de boete al voorafgaande aan de wedstrijd van de recette te hebben afgetrokken, een ingecalculeerd risico.

Het is goed dat de KNVB en de clubs in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en het Supporterscollectief een werkgroep hebben gevormd die een reeks maatregelen hebben ingesteld. En ook vanuit de KNVB krijgen we signalen dat ze de werkomstandigheden van sportfotografen en cameramensen serieus nemen; ook de clubs willen af van het biergooien.

Wat nu wordt gevraagd is een ferm en consistent beleid, een routekaart naar normalisering van de omstandigheden rond het voetbal. Daarin is geen plaats voor mensen die met ‘clubliefde’ als motief het voetbal als geheel verzieken. Als Grapperhaus, regering, Kamer, de KNVB en de clubs nu eens echt durven doorpakken, dan kan de bullshitbingo nog voor het gouden jubileum eindelijk worden opgedoekt.

GERARD DEN ELT
Algemeen secretaris NSP