Nieuws

Veel goede wil op de VAM-berg

Een trailer met twee verdiepingen plus een tent, aanvankelijk nog zonder verwarming. Ziedaar het perscentrum bij het EK veldrijden rond de VAM-berg, een 48 meter hoge asfaltbelt in het weidse land van Drenthe. Circa vijftig mediavertegenwoordigers maakten gebruik van de faciliteiten, het omvangrijke peloton NOS-medewerkers niet meegeteld.  

Nederlandse en Belgische journalisten en fotografen domineerden de media-vertegenwoordiging. Verder waren er Duitsers , Fransen en een enkele Brit. ,,Het was te gek, zo goed geregeld. Als we vragen hadden, werd er meteen iets aan gedaan. De eerste dag was onze werkruimte nog wat gering, maar er werden meteen enkele tafels bijgesleept toen we daarom vroegen”, zegt fotograaf Dick Soepenberg.

Lars van der Haar solerend op weg naar zijn Europese titel. (Foto: Dick Soepenberg / Sportfoto)

,,Voor zover ik kan beoordelen was men over het algemeen wel tevreden over de voorzieningen. Alles was geconcentreerd tussen huldigingspodium en finish, heel centraal dus”, zegt Roy Schriemer, die de perszaken coördineerde.

De parkeermogelijkheden rond de VAM-berg waren beperkt doordat de weilanden rondom niet gebruikt konden worden als gevolg van de regen in de voorafgaande dagen. ,,Dat hebben we opgelost door onderaan te laten parkeren en vandaar de mensen met een shuttle naar boven te brengen”, aldus Schriemer.  ,,Als je niet wilde wachten op die shuttle, betekende dat een kwartiertje lopen”, moest Soepenberg ervaren.

Lars van der Haar op het parkoers rond de VAM-berg. (Foto: Dick Soepenberg / Sportfoto)

Een probleem op de VAM-berg is het gebrek aan aansluitingen met de energievoorzieningen. Schriemer: ,,Daar hebben we oplossingen voor gevonden. Er was bekabeld en draadloos internet. Stroom was er genoeg, ook voor de catering.  Er was al enige ervaring opgedaan met het NK wielrennen in de afgelopen twee jaar op deze locatie. Ook in 2022 zal hier het NK worden gehouden. De organisatie wordt daarmee steeds professioneler. In dit geval was ook de organisatie van de jaarlijkse Superprestige-veldrit in Gieten erbij betrokken. Een evenement op de VAM-berg is steeds eenmalig en blijft daarom improvisatie vergen.”