Nieuws

Kromowidjojo blijft ondoorgrondelijk

Ze debuteerde 16 jaar geleden op een internationaal zwemtoernooi bij de senioren. Ze zwemt op de WK kortebaan met ploeggenoten die destijds nog in de luiers zaten. Ze heeft alles gewonnen wat er te winnen valt. En nog altijd brandt het vuurtje hevig, toch? Dat is de grote vraag.

Ranomi Kromowidjojo (31) heeft een besluit over haar zwemtoekomst uitgesteld tot na de kerstdagen. Tot die tijd houdt ze haar kaarten stevig tegen de borst. 

Natasja Weber

Op de WK kortebaan in Abu Dhabi onderstreepte Ranomi Kromowidjojo de afgelopen dagen haar wereldklasse. Typerend was het beeld afgelopen zondag nadat ze haar wereldtitel op de 50 meter vlinderslag had geprolongeerd. ‘Kromo’s’ blik naar het scorebord sprak boekdelen. Natuurlijk was ze blij met de 1 achter haar naam; alweer haar veertiende wereldtitel op de kortebaan. Maar oh, wat was ze dicht bij het wereldrecord op de 50 meter vlinderslag in een klein zwembad.

Kromowidjojo had haar zinnen gezet om het 12 jaar oude wereldrecord van de Zweedse Therese Alshammar – 24,38 seconden – te verbeteren. Kromowidjojo tikte echter 0,06 seconden later aan. Haar tijd van 24,44 was een kampioenschapsrecord, een Nederlands record en een persoonlijk record maar geen wereldrecord. En dus was er op het gezicht van de geboren Groningse lichte teleurstelling te bespeuren.

Het kenmerkt de topsporter Kromowidjojo die in grote wedstrijden nog altijd het beste uit zichzelf weet te halen. Wie ‘Kromo’ aanschouwt in en rond het zwembad van Abu Dhabi kan niet anders dan constateren dat het vuurtje nog altijd hevig brandt.

Waarom zou je stoppen als je nog goed presteert en heel veel plezier in het zwemmen hebt? Al op de Olympische Spelen in Tokio pareerde de ondoorgrondelijke Kromowidjojo deze vraag met de opmerking dat stoppen op je hoogtepunt ook mooi zou zijn. Op de WK herhaalde ‘Kromo’ de afgelopen dagen deze opmerking. Na een druk jaar gaat ze tijdens de kerstdagen rustig nadenken over haar toekomst.   

Voor het Nederlandse zwemmens is het na het zwempensioen van Femke Heemskerk van groot belang dat Kromowidjojo er nog minimaal een half jaar aan vastplakt. Niet alleen voor individueel succes maar zeker ook op de estafettes. Met de WK langebaan in Fukuoka dit voorjaar en de EK langebaan in Rome komende zomer staan er in 2022 mooie zwemtoernooien op de agenda. Een prachtig afscheid op een prestigieus langebaantoernooi gloort.

Weliswaar is Kromowidjojo’s verloofde Ferry Weertman onlangs gestopt als langeafstandszwemmer, maar beide toppers hebben altijd gezegd dat ze hun carrières niet op elkaar afstemmen.

Dus… misschien kan Weertman wat vaker hand- en spandiensten verrichten op grote toernooien. In Abu Dhabi mocht hij (als lid van de atletencommissie van de FINA) na de 50 meter vlinderslag de medailles uitreiken. Dat deed hij uitstekend; de winnares kreeg een dikke zoen. Volgens mij was het voor herhaling vatbaar.

 

NATASJA WEBER