IN DE SPO(®)TLIGHT

Wouter Bouwman, radiomaker en finalist ‘Slimste mens’

Met het radiosportprogramma BVSC is ook Wouter Bouwman (tijdelijk?) uit de ether verdwenen, bij ‘De Slimste mens’ blijft hij deze week nog wel in beeld. Bouwman (31) drong door de finaleweek en dat bleek voor velen een verrassing. ,,Dat jij zóveel weet, dat je de finale haalt van zo’n programma, dat hadden ze niet verwacht van iemand uit de sportjournalistiek. Heel veel van dat soort reacties kreeg ik. Typisch hè, hoe er gedacht wordt”, vindt Bouwman.

door Henk Mees

Zo wordt er kennelijk over sportjournalistiek gedacht, Wouter.  

,,Tja, Jeroen Grueter werd twee jaar geleden tweede. Hij is nu mijn sportieve, journalistieke voorbeeld. De opname van de Slimste mens is al achter de rug, maar over de uitslag mag ik niks zeggen. Anders krijg ik een miljoenenclaim aan mijn broek.”

Wouter Bouwman (Foto: BNNVARA)

Waar haal jij je kennis vandaan?

,,Ik heb eerst Europese studies gedaan aan de UVA. In de omroepwereld ben ik bij Amsterdam FM begonnen en daarna naar de BNNVARA Academy gegaan. Dat is een opleidingstraject waarin je een jaar lang keihard aan de bak moet. Heel intensief en gevarieerd, op allerlei plekken achter de schermen. Bij NPO Radio 1, Radio 2, 3FM, bij nachtshows, ochtendprogramma’s, dan ben je de hele dag in de weer.”

En toen kwam BVSC, de BNNVARA Sport Combinatie, dagelijks op NPO Radio 1.

,,Drie jaar geleden zijn we daarmee begonnen. Het laatste half uurtje van de lunchtijd, van half twee tot twee uur. Dat moest iets luchtiger zijn tussen al het harde nieuws in de andere programma’s op Radio 1. Wél sport, maar niet alleen over sport, ook wat daarachter stak, dat was de opdracht. Bijvoorbeeld: antwoord geven op de vraag hoe maak je een veldrijparkoers?”

Wat was jouw rol daarin?

,,Ik begon als redacteur, maar ik ben ook de presentatie op maandag gaan doen. Op de andere dagen maakte ik een blokje over iets aparts dat mij was opgevallen, bijvoorbeeld bij een wedstrijd tussen Malta en Cyprus. Een beetje weg van de actuele sport.”

En dan zat je daar op maandag opgescheept met Erben Wennemars als sidekick.

,,Ja, veel mensen vinden dat hij doordraaft, maar ik kon niet boos worden op Erben. Hij is oprecht enthousiast, dat is echt gemeend bij hem. Ik zat heus wel eens naar de klok te kijken als hij niet te stoppen was over een schaatser van 18 jaar. ‘Gast, doe eens rustig’, dacht ik dan maar.”

Waarom is het programma gestopt per 1 januari?

,,Er kwam een nieuwe zendermanager die het programma iets te weinig urgent vond. Zo’n mooi modewoord is dat. Nu vult Bureau Buitenland dat half uur. We hebben ook geen ander tijdstip gekregen.  De zendermanager die er nu is, vindt dat de NOS álle sport moet doen op Radio 1. Alleen de Perstribune op zondagmiddag, met daarin ook sport, wordt nog door Omroep MAX gedaan.”

En wat doe jij nu?

,,Ik heb een vast contract bij BNNVARA. Dat geldt ook voor Roelof de Vries, die op andere dagen presenteerde. Ik zit nu in de redactie van ‘Dijkstra en Evenblij ter plekke’, een radioprogramma op zondagavond. Ik werk mee aan een podcast Bureau Sport waar Frank en Erik mee komen. Ik wil wel liefst iets met sport blijven doen, sportjournalistiek spreek mij aan. Die jaren bij BVSC zijn heel leerzaam geweest. Ik heb de mijn kans gekregen, wat al bijzonder is voor iemand van 30 of 31 op NPO Radio 1 waar de jongeren weinig aan bod komen. Ik heb laten zien wat ik kan en kijk nu uit naar nieuwe kansen.”