IN DE SPO(®)TLIGHT

Robin van Lonkhuijsen, winnaar NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar

‘Eerst wist ik niet eens dat het Van der Poel was’

 

Pas toen Mathieu van der Poel op de grond de pijn lag te verbijten, realiseerde ANP-fotograaf Robin van Lonkhuijsen (43) zich wie hij zo spectaculair in zijn lens had gevangen. Het beeld van de spraakmakende val in de olympische mountainbikerace werd verkozen tot de Sportfoto van het jaar. 

Door Henk Mees 

Hartelijk gefeliciteerd, Robin. Hoe komt zo’n foto tot stand? 

,,Ik heb er wel wat geluk mee gehad. Aanvankelijk had ik niet eens in de gaten dat het Van der Poel was, die daar was gevallen. Op dat punt waar ik stond, kon je geen renners zien aankomen. Ik was gefocust op iets oranje’s, dat tevoorschijn moest komen. Er deden er twee mee, Milan Vader en Mathieu van der Poel. Van Van der Poel is bekend dat hij altijd snel van start gaat. Maar in dit geval lag Milan Vader voor hem. Toen ik na hem mijn camera terugdraaide kwam die val in beeld. In mijn gedachten was dat nog Milan Vader. Pas toen ik naar voren rende en naar beneden kon kijken, zag ik dat het Mathieu van der Poel was, die daar op zijn rug lag.” 

Robin van Lonkhuijsen bij de uitreiking van de prijs voor de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van jet Jaar 2021 in Hilversum, geïnterviewd door presentatrice Malou Petter.

En dan? 

,,Dan besef je snel dat het de grote favoriet is die gevallen was. Dat het dus een bijzondere  foto is. Ik heb meteen de redactie gebeld en mijn  foto’s rechtstreeks vanuit de camera naar Nederland gestuurd. Daar is de editing gedaan, waarna de foto meteen online kwam.” 

Wist je dat je een gunstig plekje voor een fotograaf had gevonden? 

De bekroonde foto van Robin van Lonkhuijsen

,,Je kiest het niet uit omdat je verwacht Van der Poel daar te zien vallen. Ik was niet bekend met de situatie. Omdat het parkoers 2½  uur met auto van Tokio lag, was ik er van te voren niet geweest. Een Belgische fotograaf wees me op dit plekje, de High Jump. Het plankje waarover bij die sprong zoveel te doen is geweest, was toen al weggehaald van die plek.” 

Wat maakte dat plekje zo aantrekkelijk voor een fotograaf? 

,,Je had daar zicht op het hoogste punt van het parkoers, het zag er spectaculair uit daar, met rotsblokken en een schone achtergrond. Daarom ging ik daar welbewust zitten. Klaas Jan van der Weij en George Deswijzen zaten een metertje of tien verderop. Die kregen bij die val alleen de helm van Van der Poel in beeld. Ik had meer geluk ” 

Fotografeer jij vaker wielrennen? 

,,Wielrennen is niet echt een specialiteit. De Tour de France heb ik nooit gedaan. Ik doe alles bij het ANP, van koningshuis tot politiek, van Museumplein-relletjes tot portretten, en ook veel sport- zwemmen, turnen, voetbal, alles wat zich aandient.” 

Welke sport fotografeer je het liefst? 

,,Toch wel atletiek, omdat het zoveel variatie te bieden heeft.  

Altijd voor het ANP gewerkt? 

,,Ik ben in 1999 begonnen als fotograaf. Ik werk nu vijftien jaar voor het ANP. Voor die tijd was ik in dienst van United Photos in Haarlem waar we veel voor het ANP werkten. Daarna heb ik zes jaar als freelancer voornamelijk voor het ANP gewerkt. De laatste drie jaar ben ik in vaste dienst.”  

Levert deze prijs ook financieel nog iets op?  

,,De foto is op veel plaatsen gepubliceerd, maar dat levert geen bonus op of zo. De prijs bestaat uit een kristallen camera en een waardebon van Cameraland. Ook mooi. Ik ben wel vaker in de prijzen gevallen, maar dit is de eerste keer dat ik de Sportfoto van het Jaar heb gemaakt.”