IN DE SPO(®)TLIGHT

Dean Mouhtaropoulos, Internationaal Sportfotograaf van het Jaar

 

‘Variatie van sporten spreekt me het meest aan’

Voor de Internationaal Sportfotograaf van het Jaar 2021 ligt de uitvalsbasis in Midden-Brabant. Zijn huwelijk met een Nederlandse vrouw bracht de Australiër Dean Mouhtaropoulos (44), fotograaf voor Getty Images, naar Rijen. Een serie van 30 foto’s op diverse grote evenementen leverde hem de winst op bij Pictures of the Year.  

Door Henk Mees

Dean Mouhtaropoulos tijdens de Olympische Winterspelen in Peking.

Dean gefeliciteerd! Internationaal fotograaf vanuit Brabant, hoe zit dat?

,,In Melbourne fotografeerde ik van alles, huwelijken, mode, sport en nieuws voor kranten. De markt daar was te klein om alleen met sport bezig te zijn. Daarom ging ik in 2001 naar Engeland waar ik mijn vrouw ontmoette. We besloten naar Nederland te verhuizen om onze kinderen hier op te laten groeien.” 

Hoe kwam je bij Getty binnen?

,,Ik had nog nooit van Getty gehoord. Pas in Londen zag ik wat Getty betekende, wat ze daar voor kwaliteit leverden. Ik wilde me op sport concentreren. De emotie van sporters, de actie, dat trok me. Ik ben het kantoor binnengestapt en mocht beginnen, de eerste drie jaar op kantoor, daarna zeven jaar als editor. Dit is mijn elfde jaar als fotograaf in dienst van Getty.”

Wat betekent dat, werken voor Getty?

,,Getty is het grootste fotopersbureau ter wereld met de grootste database aan sportfoto’s, met 35 sportfotografen in vaste dienst in Europa, van wie 25 in het Verenigd Koninkrijk en honderden freelancers over de hele wereld. De Verenigde Staten is veruit de grootste markt. Getty heeft contracten met alle grote sportorganisaties. Daarom is het ook nooit een probleem om aan een accreditatie te komen.”

Wat leerde je bij Getty?

,,Ik heb mijn opleiding als fotograaf volledig opnieuw moeten doen. Eerlijk, wat ik wist van fotograferen betekende niks. Ik maakte kennis met fotografen die zich hadden gespecialiseerd op één sport, die gingen naar elke Formule 1-race, naar elke Grand Slam-tennistoernooi, die alleen maar rugby of atletiek fotografeerden.”

Jij hebt je niét gespecialiseerd.

,,Ik besefte al vrij snel dat mijn liefde lag bij evenementen met veel verschillende disciplines. Langebaanschaatsen en kunstrijden zijn compleet verschillende sporten, verspringen is iets heel anders dan polsstokhoogspringen. De variatie op bijvoorbeeld de Olympische Spelen spreekt me het meest aan. Van onze experts in elke sport heb ik genoeg opgepikt om al die diverse sporten en disciplines goed te kunnen coveren.”

Op de Spelen in Tokio. (Foto: Richard Heathcote / Getty)

Welke sporten fotografeer je het liefst?

,,Atletiek is mijn favoriete sport. De sport die ik ook heel graag fotografeer, maar waar ik te weinig aan toekom is waterpolo. De krachtsexplosies, de gevechten om de bal, de gezichtsuitdrukkingen, dat alles vind ik elke keer weer indrukwekkend.”

Hoe zien jouw werkdagen er doorgaans uit?

,,Normaal zijn mijn weken goed gevuld. Ik word nogal eens ingezet voor wedstrijden in de Bundesliga. In het Nederlandse voetbal kom ik vooral bij Ajax, met name ook voor een wedstrijd in de aanloop naar een wedstrijd in de Champions League. Dan kun je ook veel stock-foto’s maken waarnaar veel vraag is bij ons. Als er geen grote evenementen of wedstrijden zijn, doe ik ook nog de editing. Met de technologie van tegenwoordig kan dat heel gemakkelijk vanuit Nederland.”

Wat staat er dit jaar op je programma?

,,De Invictus Games in Den Haag komen er aan, de Commonwealth Games in Birmingham, het WK zwemmen in Boedapest, het WK voetbal in Qatar. Ja, het gaat maar door.”

Genoeg momenten voor prijswinnende foto’s dus.

,,Haha. Ik stuur mijn foto’s elk jaar in voor vijf competities, onder meer in Turkije en Italië. Als ik iets win of genomineerd ben, hoor ik dat meestal van de organisatie. De uitslag van Pictures of the Year werd online bekend gemaakt tijdens de Olympische Winterspelen in Peking. Een collega pikte het op en vertelde het mij. Een prettige verrassing.”

De winnende serie voor Pictures of the Year:

(https://mediastorm-0y9o.netlify.app/2/first-place-sports-photographer-of-the-year/first-sports-photographer-of-the-year-dean-mouhtaropoulos-f158044a).