IN DE SPO(®)TLIGHT

Willem Vissers, Sportjournalist van het jaar 2021

‘Hij beschrijft sport als een kunstrecensent’’

,,Ja, je kunt het zien als een oeuvreprijs”, zegt Willem Vissers (de Volkskrant), de nieuwe Sportjournalist van het jaar. Zijn uitverkiezing door de NSP-jury is méér dan een reflectie van een jaar sportverslaggeving. Met hem worden vooral zijn schrijfstijl en zijn liefde voor de sport gedurende dertig jaar sportjournalistiek geëerd.

Willem Vissers wordt op het podium gehuldigd door de NSP-bestuursleden John Volkers (midden en Gerard den Elt (rechts), (Foto’s: Stephan Tellier)

De NSP-jury vergelijkt het werk van Willem Vissers met dat van een kunstrecensent. ‘In deze tijd waarin heel veel van sportjournalisten wordt gevraagd, niet in het minst omdat zij multifunctioneel behoren te zijn. Tussen verslaggevers, analisten, bloggers, podcasters, presentatoren en columnisten is het heel moeilijk iemand (een vrouw of een man) aan te wijzen die het afgelopen jaar in het oog sprong. Willem Vissers wijst in originele bewoordingen op de speelwijze, de vaardigheid en het gedrag van de spelers en speelsters die hij heeft zien acteren. Hij beschrijft ze als een kunstrecensent. Vissers is een liefhebber. Dat laat hij in zijn verslagen en beschouwingen elke keer weer zien. Niet alleen heeft hij een mooie pen, hij is ook onophoudelijk erg enthousiast. Hij gaat maar door met bewonderen en bekritiseert daarmee stilzwijgend degenen die de schoonheid van zijn sport proberen te ondermijnen. Zijn stijl is uniek.’

,,Ik ben blij dat hiermee een uitstervende bezigheid is bekroond. Ik ben een ouderwets mannetje, dat nog hecht aan een echt verslag. Anders verslaggevers zijn veel beter in nieuwsverhalen of achtergrondverhalen”, reageerde Vissers op zijn uitverkiezing.

Willem Vissers met zijn prijs, de NSP-champagnekoeler.

Naast zijn werk voor de Volkskrant is hij als sportjournalist ook actief met het schrijven van boeken (de biografie van Michael van Praag onder meer) en optredens in voetbal-talkshows. Vissers ziet de prijs daarom ook als een oeuvreprijs. ,,Ik vind het een hele grote eer, maar ik kan echt niet zeggen dat ik in 2021 beter heb gepresteerd dan in andere jaren. Misschien heb ik in vorige jaren wel betere stukken geschreven.”  

Over zijn aanpak zei Willem Vissers:  ,,Een wedstrijdverslag van een voetbalwedstrijd schrijf ik intuïtief. Ik zie collega’s die van te voren al iets in de steigers zetten. De eerste helft volg ik heel geconcentreerd. Pas tijdens de rust begin ik te schrijven. Dan laat ik me inspireren door invallen.”     

Willem Vissers is de zevende winnaar van de prijs, een champagnekoeler. De jury bestond deze keer uit Guus van Holland (voorzitter), Hélène Hendriks; Kees Jongkind; Chris van Nijnatten en Frank Heinen.