SCHOT VOOR DE BOEG

Voortmodderen of doorpakken met die biergooiers?

Dit ‘schot’ is meestal een herderlijk schrijven over de toestand in de sportwereld. Ik had eigenlijk de ergernis van mij af willen schrijven over de F1-verslaggeving op ViaPlay. Radiocommentaar op televisie, geen goede rolverdeling tussen de twee breedsprakige commentatoren, slechte regie wanneer Leclerc en Verstappen een bloedstollende strijd uitvechten en de kijkers worden getrakteerd op de nummers 7 en 8. Enfin, de kijker heeft altijd gelijk en ik vraag me af hoe lang dit in stand blijft.

Gerard den Elt

Maar… Toen ineens stapte Pim Ras naar voren om nog eens zijn beklag te doen over de werkomstandigheden in de voetbalfotografie. Het gebeurde maandagavond tijdens de uitreiking van de NSP Jaarprijzen. Te gast bij de Nederlandse Loterij/TOTO in Den Haag bekeek een gezelschap van ruim honderd mensen de top 3 van prijswinnende foto’s.

Onze foto-ambassadeur Louis van de Vuurst vertelde de collega’s en andere betrokkenen in de sportwereld over de werkomstandigheden langs de velden. De schade, het bier, het vuurwerk, de muntjes. En niet te vergeten de recente vuurwerkaanslag op cameraman Mirco van Dommelen.

Of er iemand nog wat wilde zeggen, vroeg presentator Marcel Maijer. En daar was Pim. Hij vertelde dat Ras sr. aan hem had gevraagd wat-ie daar nou toch aan het doen was langs de sportvelden, op zijn 55e? En hij kon zijn vader eigenlijk geen goed antwoord geven. Hij noemde het vernederend, die bierdouches.

Ras schetste een ideale wereld en verwees naar de Premier League, waar clubs een gracht rondom het veld hebben laten maken waar fotografen onder de reclameborden door (mooi laag standpunt!) hun werk kunnen doen. En Louis vulde aan dat er in Engeland geen druppel bier wordt vermorst. Gebeurt dat wel, dan wordt de fan eruit gepikt en kan hij jarenlang thuisblijven. Voer de Engelse voetbalwetten in, vindt Louis.

Vaak en ook niet ten onrechte wordt gekeken naar de NSP als probleemoplosser. Fotografen ervaren dat ze steeds verder afdalen in de pikorde langs de velden. Warmlopende spelers die voor hun lenzen verschijnen, stewards die soms regels verkeerd interpreteren en geen discussie wensen, collega’s van clubmedia die met hun iPhones niet langer opzij gaan en hun plek opeisen…

Maar het ergste van al is natuurlijk het gevoel dat je niet meer veilig bent om je werk te doen, al merkte Louis van de Vuurst terzijde op dat het gedoe met supporters van alle tijden is.

Niettemin zullen we zijn en Pims bruikbare suggesties woensdag in het overleg met competitieleider Jan Bluyssen over deze kwestie op tafel leggen. Zoals we ook andere zaken hebben geopperd: het stoppen met bier tappen, zolang supporters zich niet kunnen of willen gedragen. Het scheelt de clubs horeca-omzet, maar het scheelt ze ook qua boetes. Ons bestuurslid René Bouwman had daarbij een uitstekende suggestie: stop de boetes in een fonds waaruit de schade aan fotografen en hun materiaal kan worden vergoed.

Of anders vakken van waaruit gegooid is een aantal duels geheel leeg laten. Denk aan drie duels. Dan weer die bewuste fans voorwaardelijk laten terugkeren, maar het desbetreffende vak wederom drie duels sluiten als de bierdouches (of het afsteken van vuurwerk natuurlijk) worden herhaald. Sociale controle zal zijn werk doen. De goeden in het vak willen niet onder de kwaden lijden. Of anders netten ophangen. Niet ideaal voor de supporters, maar ze moeten hun grieven dan maar bij de biergooiers neerleggen.

Het vereist durf en visie om dit probleem echt aan te pakken. Lapmiddelen zullen niet helpen. Want Pim Ras en vele jongere, maar zeker ook veel oudere fotografen moeten in veiligheid hun werk kunnen doen. #persveilig   

 

GERARD DEN ELT

Algemeen secretaris NSP