Nieuws

Femke Heemskerk Sportpersoonlijkheid 2021

Bij de Sport & Media Borrel 2022 ging het op maandag 28 maart om méér dan de jaarprijzen van de NSP en een ontmoetingsmoment voor ruim honderd journalisten, fotografen en vertegenwoordigers van de sport. Naast een hapje en een drankje was er ook ruimte voor reflectie. Jos van Kuijeren, nestor in de zwemjournalistiek, deed dat bij de uitverkiezing van zwemster Femke Heemsterk tot Sportpersoonlijkheid 2021. NSP-voorzitter Marco Knippen benadrukte dat in het slotwoord na de prijsuitreiking.

De Sport & Media Borrel trok ruim honderd journalisten., fotografen en vertegenwoordigers van de sport. (Foto’s: Stephan Tellier)

Marco Knippen wees daarbij op recente thema’s in de relatie tussen sport en maatschappij. ,,De sportjournalistiek moet de positie innemen om de maatschappelijke discussie aan te gaan”, betoogde Knippen.

Anekdotes delen en herinneringen ophalen door (vanaf links) Hans Klippus, Henk van der Sluis en Gio Lippens.

Jos van Kuijeren stipte de verhoudingen aan tussen journalisten en sporters. Hij herinnerde aan wat Femke Heemskerk hem meegaf toen hij haar namens de NSP de prijs voor de Sportpersoonlijkheid van het jaar 2021 uitreikte. ‘Journalisten moeten los komen van hokjes’, had Femke Heemskerk voorgehouden aan Jos van Kuijeren. Wegens privéredenen was zij maandag verhinderd  om de prijs in Rijswijk in ontvangst te nemen. Daarom werd de prijsuitreiking op een filmpje vertoond.

Jos van Kuieren

Jos van Kuijeren legde in Rijswijk nader uit wat Femke Heemskerk bedoelde. ,,Femke herinnerde mij eraan wat het gevolg was van haar uitspraak ooit dat het leek of de demonen in haar hoofd waren gekropen. Dat had ze zich eens laten ontvallen en daaraan werd ze vervolgens steeds weer herinnerd door journalisten. Ze wees mij erop hoe gevoelig dat was. De ene atleet kan daar beter mee omgaan dan een ander. Laat de les zijn dat zelfreflectie een groot goed is”, aldus Van Kuijeren.

De motivering van de keuze voor Femke Heemskerk door het bestuur van de NSP kwam tot uitdrukking in tien typeringen: 

  • De kleine zeemeermin, de grote estafettezwemster, golden girl.
  • Europees kampioen, wereldkampioen, olympisch kampioen.
  • Eindelijk, in 2021, individueel de beste van Europa
  • Open, eerlijk, kwetsbaar, stralend, nadenkend, filosoferend.
  • Technisch voorbeeldig, glijdend als een gondel
  • Nooit opgeven, altijd doorgaan. 
  • Commentaar met lach en soms met traan.
  • 'Zwemmen is mijn identiteit'. 
  • Ze is 'een gever', geen nemer.
  • 31 Nederlandse titels, 21 internationale titels.

De Sport & Media Borrel was ook de gelegenheid om de prijzen uit reiken voor de eerder bekend gemaakte beste sportfoto’s.  Winnaar Robin van Lonkhuijsen en nummer 2 Petra Huijsmans waren persoonlijk aanwezig om de prijzencheques in ontvangst te nemen en hun foto’s toe te lichten. Ronald Hoogendoorn, nummer 3, ontbrak.

Robin van Lonkhuijsen op het podium met presentator Marcel Maijer.

In de strijd om de beste sportfoto behaalde Petra Huijsmans de tweede plaats.

Gastheer was dit jaar Nederlandse Loterij, de koepelorganisatie van onder meer Staatsloterij, TOTO en Lotto. Namens de Nederlandse Loterij wees ceo Niels Onkenhout erop dat in 2020 uit de loterijgelden ruim 45 miljoen euro aan de sport, via NOC*NSF, is afgedragen.

Niels Onkenhout, ceo van Nederlandse Loterij, gastheer van de Sport & Media Borrel.

Sinds de markt voor online gokken in Nederland vanaf 1 oktober 2021 is gelegaliseerd is het aantal bedrijven in de branche gegroeid naar 19. Onkenhout: ,,De verwachting is dat de groei doorzet naar 40 à 50 bedrijven die zich alle bezig houden met onder meer live-betting en casino-games. Het gevolg van de vele reclames op tv is nu dat de politiek en aandringt op een reclameverbod. Laten we hopen dat spelers dan nog gekanaliseerd kunnen worden.”

Kijk hier naar de aftermovie