Nieuws

NATASJA WEBER

Het weekend van Abdi, Nienke en Tiger

Het was het weekend van Abdi, Nienke en Tiger. Voor het eerst in de geschiedenis van de marathon van Rotterdam ging een Nederlandse man met de titel aan de haal. En Abdi Nageeye verbrak ook nog eens zijn eigen nationaal record. Maar het mooiste moment van de race was zonder twijfel de hulp die hij kreeg van zijn Belgische vriend Bashir Abdi.  

Toen Nageeye het moeilijk had, spoorde Abdi hem met een armgebaar aan om aansluiting te vinden bij de twee koplopers. Het was een prachtige wederdienst voor de inspanningen die Nageeye tijdens de olympische marathon had verricht om Abdi aan het brons te helpen.  

Echte vriendschap in de topsport; het bestaat nog. 

Natasja Weber

Nienke Brinkman onderstreepte in Rotterdam haar nieuwe status als wereldtopper. In haar tweede marathon ooit liep de vrouw – die in het dagelijks leven onderzoek doet naar planeet Mars – het 19 jaar oude nationaal record van Lornah Kiplagat uit de boeken. Zelf kan Brinkman nog amper bevatten dat ze een internationale klasbak is geworden. Ze verbaast zich over alle loftuitingen die haar ten deel vallen en over alle media-aandacht. Tijdens de race, waarin de oud-hockeyster uiteindelijk als tweede eindigde, genoot ze opzichtig van alle aanmoedigingen en zwaaide ze doodleuk naar bekenden op straat.  

Een pure en ontwapenende topsporter; het bestaat nog.   

Het was zeker ook het weekend van Tiger Woods. Als uit de dood herrezen stond de man die de golfsport voorgoed veranderde weer op de baan. Veertien maanden na zijn ernstige auto-ongeluk maakte hij op The Masters de comeback van het jaar. Na het ongeval was het nog even spannend of zijn rechterbeen moest worden geamputeerd. Vorig jaar verklaarde Woods dat hij nooit meer competitief op het hoogste niveau zou golfen en prees zich gelukkig dat hij weer kon lopen. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Woods was er weer bij op zijn geliefde Masters die hij vijfmaal wist te winnen. Hij overleefde zelfs de cut en het laaiend enthousiaste publiek voelde voor hem als een warme deken.  

Op de laatste dag had Woods het zichtbaar zwaar. Het was triest om te zien hoe hij met een van pijn vertrokken gezicht de wedstrijd uitspeelde en uiteindelijk zijn missie voltooide door 72 holes in vier dagen tijd te spelen. Woods sprak na afloop van: ‘De beste prestatie uit mijn leven.’ 

Een medisch mirakel in de topsport; het bestaat nog. 

Abdi, Nienke en Tiger zorgden ieder op hun eigen manier voor een inspirerend sportweekend. Ik heb genoten. Wat staat er komend weekend op het programma? 

NATASJA WEBER