IN DE SPO(®)TLIGHT

Michel Abbink, van VI naar NU.nl

‘Voetbal is eigenlijk te beperkend voor mij’

De specialist van de ‘coëfficiëntenpolonaise’ verruilt per 1 juni Voetbal International voor NU.nl. Michel Abbink (35)  keert terug naar NU.nl om er chef van de sportredactie te worden. Voetbal is dan niet langer een specialisme. ,,Ik merk aan mezelf dat ik voetbal weleens te beperkend vind”, zegt Abbink, die met zijn twitteraccount @sportzeloot ruim 41.000 volgers heeft en tot Sportjournalistiek Talent van het jaar 2015’ werd uitgeroepen.

Door Henk Mees

Michel Abbink

Vanwaar deze switch, Michel?

,,Het was een heel moeilijke beslissing. Ik voel me heel goed op mijn plaats als coördinator online bij VI. Die verwachting heb ik ook bij NU.nl. Ik ben daar toch zo’n beetje gevormd. In 2007 ben ik als stagiair binnengekomen bij Sportweek. Dat was nog een weekblad dat overging in NUsport, een maandblad waaruit weer de sportredactie van NU.nl is voortgekomen.”

Wat gaf de doorslag?

,,Met mijn interesse en de kennis is voetbal eigenlijk te beperkend voor mij, merk ik. Bij NU.nl krijg ik met het complete sportpakket te maken. Van kinds af aan volg ik alle sporten waarin een competitie-element zit. Atletiek bijvoorbeeld vind ik heel interessant, ik ben verslaafd aan snooker. Andere interesses heb ik niet, dat klinkt heel saai, maar zo is het nu eenmaal. Ik heb dus heel veel ruimte om in sport te duiken. En ik heb een goed geheugen.”

Met zo’n geheugen vol voetbalfeitjes win je dus drie keer (met je toekomstige collega Rypke Bakker) de nationale voetbalquiz.

,,Dan moet je ook wel een beetje geluk hebben, want er zijn veel voetballiefhebbers die de meest bizarre feitjes kunnen opdreunen. Als je in zo’n quiz gevraagd wordt om zoveel mogelijk Afrikaanse voetballers te noemen die op een WK een eigen doelpunt hebben gemaakt, kom ik wel tot drie of vier. Zo weet ik heel veel van het internationale voetbal.”

Wat heeft NU.nl meer te bieden dan voetbal?

,,Bij NU.nl is heel veel mogelijk, bij VI ook wel, zeker de laatste jaren, dankzij de visie van de hoofdredactie en de investeringen van de eigenaar. Maar NU.nl wil echt gaan doorpakken. Met Formule 1 is er al een groot bereik. Dat is ook de doelstelling in het voetbal. Het belangrijkste blijft snelheid, overzicht en compleetheid. In mijn eerste periode werkten we met drie of vier fte’s op de sportredactie, nu zijn dat er tien en er komen er nog twee bij. We willen echt doorpakken, met goede achtergrondverhalen. Daarvoor is al een apart katern NU+ Formule 1 opgetuigd, dat gevuld wordt door twee van de grootste F1-kenners van het land. ”

Wat wordt jouw rol daarin?

,,Als chef zal ik veel verhalen moeten uitzetten, maar ik hoop ook beter te gaan schrijven. Nu werk ik wel tachtig uur per week als ik eerlijk ben, oké, misschien zestig uur. Als ik dat tempo bij NU.nl  een beetje aanpas, moet ik toch wel ruimte vinden om meer te kunnen schrijven.”

Nu schrijf jij toch vooral over feitjes?

,,Daar gaat hooguit 10 procent van mijn tijd inzitten. Mijn meeste werk zit in het coördineren van de website, nadenken over achtergrondverhalen.”

Je hebt je wel nadrukkelijk toegelegd op verhalen over de coëfficiënten in het Europese toernooivoetbal.

,,Het interessante daaraan is dat het bepalend is voor het aantal deelnemersplaatsen per land. Ik volg dat nu al tien jaar. Maar het probleem daarbij is dat je het wel toegankelijk moet houden. In mijn laatste verhaal heb ik het niet duidelijk genoeg uitgelegd. Je kunt het wel weten, maar de lezer moet het ook kunnen oppakken.”‘

Vind je niet dat we te vaak worden doodgegooid met nikszeggende statistieken, hoe vaak bijvoorbeeld NEC in de laatste tien jaar thuis van Fortuna Sittard heeft gewonnen?

,,Statistieken en data moeten ondersteunend zijn. Feitjes moet je in een perspectief kunnen plaatsen. Zo ben ik in 2011 ook met mijn Twitter-account begonnen. Dan vind ik ze interessant om te noemen en blijft het een leuke materie.”