IN DE SPO(®)TLIGHT

Denise van der Net, mediaverantwoordelijke Libéma Open

Vanaf een Franse berg naar Rosmalen

Voor het jaarlijkse tennistoernooi Libéma Open in Rosmalen is Denise van der Net deze week letterlijk van haar berg afgedaald.  Op de flanken van de Puy-de-Dôme, midden in Frankrijk, ligt haar thuishonk. In het perscentrum van Libéma Open runt ze de mediazaken. Veel  werk is al van te voren thuis in Frankrijk  gedaan. ,,Dit werk is zo leuk dat ik hiervoor graag overkom”, zegt Denise van der Net.

Door Henk Mees

Wat heeft jou naar Frankrijk gebracht, Denise?

,,Op een berg wonen in Frankrijk is altijd mijn droom geweest. In 2019 bleek dat een goede vriend van mij dat ook wel zag zitten. We zijn er samen naar toe getrokken en wonen er nu onder één dak. Naast ons huis hebben we daar een vakantiehuis dat we verhuren aan mensen die veel honden mee willen nemen op vakantie. Die combinatie is een schot in de roos gebleken.”

Denise van der Net achter de mediadesk op Libéma Open in Rosmalen. (Foto: Thomas Bakker)

Wonen in Frankrijk combineer je met werken in Nederland?

,,Ik doe de perszaken voor drie evenementen per jaar, die alle drie door Marcel en Daniëlle Hunze worden georganiseerd. Naast Libéma Open zijn dat twee paardensportevenementen: The Dutch Masters / Indoor Brabant en Jumping Indoor Maastricht.  Veel werk moet van te voren al gedaan zijn, dan maakt het niet uit wáár dat gebeurt.”

Hoe ben je hierin gerold?

,,Ik werkte op de receptie bij de Zuidgroep in Best, later BCM, een uitgeverij van boeken en magazines over onder meer paardensport.  In  de jaren ’80 werden we daar bij de organisatie van evenementen betrokken, zoals Indoor Brabant, wereldbekerwedstrijden, EK dressuur en later de Wereldruiterspelen. In het begin ging ik daar Milly Noë-Schuurman bij de perszaken assisteren, later werkte ik regelmatig samen met Edith De Reys.  In 2005 ben ik voor mezelf begonnen. Vooral paardensport, ook de concoursen in Aken, Eindhoven. Valkenswaard, noem maar op. Toen ik naar Frankrijk verhuisde, heb ik de meeste paardensportevenementen afgestoten.”  

Hoe raakte je bij het tennistoernooi in Rosmalen betrokken?

,,Tot en met 2017 werden de perszaken door Marina Witte van de NSP gedaan. Omdat Marcel Hunze naast Indoor Brabant en Jumping Indoor Maastricht ook Libéma Open organiseert, ben ik er bijgehaald. Ik doe nu het hele voortraject van de mediazaken, ook de vertalingen naar het Engels van de website en brochures en tijdens het toernooi de ontvangst van journalisten en fotografen. Met de persconferenties en de aanvragen voor interviews hoef ik me helemaal niet te bemoeien. Voor alle mediazaken rond spelers en speelsters sturen ATP en WTA eigen mensen naar Rosmalen.

Is dat een groot verschil met de paardensport?

,,Daar doe ik bijna alles qua media, de website, de perszaken, de dagjournaals. De paardensport zit wat media betreft heel anders in elkaar. De FEI, de internationale bond, laat alles aan de evenementen zelf over. Tennis is qua media veel professioneler dan de paardensport. In het tennis is de NSP-kaart verplicht voor accreditatie. In de paardensport verloopt dat gemakkelijker. Paardensport krijgt helaas minder aandacht in de nationale media.”

Wat maakt het voor jou leuk om voor dit werk over te komen uit Frankrijk?

,,Als je begrijpt wat journalisten en fotografen verwachten en verlangen, en ervoor kunt zorgen dat ze hun werk op een goede manier kunnen doen, geeft dat voldoening en een prettig gevoel. Dan blijft het vanzelf leuk.”