Nieuws

Erkenning in de Main Interview Room

Journalisten van New York Times, de Times of India, Duitse, Franse en vrijwel alle Britse media wilden op Wimbledon álles weten over Tim van Rijthoven, the new kid on the block. Toen hij eenmaal was uitgeschakeld door Novak Djokovic verdween abrupt alle belangstelling. ANP-verslaggever Tim Colijn zag hoe de Main Interview Room volliep én vrijwel leeg bleef.

Door Tim Colijn 

Novak Djokovic die bloedserieus zegt dat hij en zijn team Tim van Rijthoven maar eens goed gaan analyseren. Precies een maand geleden, toen Van Rijthoven net buiten de mondiale top-200 stond, had ik nóóit gedacht dat op Wimbledon op te gaan tekenen uit de mond van die 20-voudig grandslamkampioen.

Tim van Rijthoven staat bij een trainingsbaan Ziggo Sport te woord. (Foto: Tim Colijn).

Inmiddels weten we beter en afgelopen dagen stonden er voor het eerst in twintig jaar weer twee Nederlandse tennissers bij de laatste zestien op een grand slam. De een nam het dus op tegen Djokovic, de ander - Botic van de Zandschulp - tegen Rafael Nadal. Mooiere affiches waren voor het Nederlandse tennis simpelweg niet mogelijk. En journalistiek natuurlijk twee erg interessante wedstrijden.

De internationale media vergaapten zich vooral aan Van Rijthoven. Na het bereiken van de vierde ronde liep hij wat onwennig de Main Interview Room van Wimbledon in. Wie daar zijn zegje mag doen, proeft de erkenning. Hij nam plaats op de stoel waar de grootste kampioenen altijd zitten óf spelers met een verhaal. Nee, in de grootste perszaal van Wimbledon kom je als speler niet zomaar.

De eerste vraag kwam van een journaliste uit India, die nog maar eens zijn doorbraak in Rosmalen aanhaalde. Teksten die de Nederlandse media konden dromen, maar ja, alsof ze in Mumbai al van het Autotron hadden gehoord. De BBC refereerde aan het 'Come Tim' dat op de tribunes klonk, dat de Engelse media deden denken aan de tijd van Tim Henman. Van Rijthoven gaf de journalist de quote waar hij op uit was.

Twee dagen later klonk het in het perscentrum opnieuw 'Tim van Rijthoven in the Main Interview Room immediately'. De Nederlander had een uurtje eerder Djokovic een setje afgesnoept en ik was benieuwd naar de vragen van de internationale media. Maar nee, geen internationale journalist te bekennen.

Zo werkt het ook: de ene dag ben je de hoofdrolspeler in een 'sprookje', de andere dag ben je gewoon het volgende slachtoffer van Djokovic. Of je nou een set hebt gewonnen of niet.