Nieuws

COLUMN > NATASJA WEBER

Mediahype rond vrouwenvoetbal slaat door

Eindelijk gaat het EK voetbal voor vrouwen echt beginnen nu de knock-outfase is aangebroken. Maar liefst twee weken duurde de groepsfase. Alle EK-wedstrijden waren live op het publieke net te volgen, dus ook Noord-Ierland tegen Oostenrijk op prime time. Ik vond het teveel van het goede. 

 

De mediahype rond het vrouwenvoetbal – en de Oranje Leeuwinnen in het bijzonder – neemt steeds grotere vormen aan en dat begint me een beetje tegen de borst te stuiten. Wilde ik de afgelopen weken naar de Avondetappe kijken, dan moest ik vaker dan me lief was wachten tot het vrouwenvoetbal was afgelopen. Wilde ik afgelopen zaterdagavond de 10.000 meter van olympisch kampioen Sifan Hassan op het WK atletiek volgen, zag ik de vrouwenvoetbalwedstrijd Denemarken – Spanje op NPO 3. 

Nastaja Weber

 

Niet alleen op tv maar ook op de radio (alle wedstrijden van de Leeuwinnen worden live verslagen op Radio 1), in kranten, magazines en online wordt er bovenmatig veel aandacht besteed aan het EK voetbal voor vrouwen. Het lijkt alsof er nog maar één sport wordt beoefend in Nederland. 

 

Vooropgesteld; ik ben een voetballiefhebber, heb zelf jarenlang gevoetbald en draag het vrouwenvoetbal een warm hart toe. Ik vind het supermooi dat het tegenwoordig voor meisjes heel normaal is om te gaan voetballen. Als ik op een zaterdagochtend op het amateurveld meisjesteams zie voetballen, bekruipt me een nostalgisch gevoel; wat had ik dat vroeger ook graag gedaan. Maar in mijn tijd waren er geen meisjesteams. Je kon er als jong meisje voor kiezen om tussen de jongens te voetballen of om je aan te sluiten bij een damesteam met vrouwen die 15 jaar ouder waren. 

 

De ontwikkeling die het vrouwenvoetbal de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, is bewonderenswaardig. Maar het is ook evident dat er nog een lange weg te gaan is voordat er echt sprake is van een brede prestatiedichtheid. Een EK met 16 landen is naar mijn mening te veel van het goede. Ik snap ook wel dat het EK voor kleinere voetballanden een mooie kans is om de kloof met sterke landen trachten te verkleinen, maar het blijft wel topsport. Als ik zie hoe er op het EK af en toe wordt verdedigd dan schieten de tranen in mijn ogen. 

 

Er is voor het vrouwenvoetbal nog een wereld te winnen. Tot die tijd mag de aandacht van mij een onsje minder. 

 

NATASJA WEBER