Nieuws

EK PÉTANQUE / EVENEMENT

‘Media blijven nog onbereikbaar voor ons’

Op NOS Teletekst en in de kranten was het tevergeefs zoeken naar uitslagen van het EK pétanque in Den Bosch. Voor veel media was deze wedstrijdvorm van jeu de boules meer folklore dan sport. Studio Sport, Ziggo Sport of ESPN kwamen er niet op af, wél programma’s als Hart van Nederland en Editie NL. 

Joey van Doorn voor een volle tribune in actie voor Nederland tijdens de mixed doubles op het EK pétanque. Rechts Anette Boluijt. (Foto: Jac Verheul)

Door Henk Mees 

,,Op het moment dat er prestaties komen, zullen de media geïnteresseerd raken, net als bij darten is gebeurd”, zegt Marc Helffer, de bondscoach van het Nederlandse vrouwenteam op het EK pétanque. Heuse bondscaches, nationale teams met jonge sporters, dopingcontroles en gele kaarten voor tijdsoverschrijdingen moeten het beeld uitdragen van pétanque als serieuze wedstrijdsport.  

Slechts een enkele sportjournalist kwam hiervoor naar Den Bosch waar het EK zich met deelnemers uit 27 landen voltrok voor goed gevulde tribunes, in het hart van de stad met de Sint Jan’s kathedraal als prominent decor. ,,Radio 1, Radio 2, Radio 5,Hart van Nederland, Editie NL, Powned, Omroep Brabant, Trouw en Brabants Dagblad weten ons gelukkig wel te vinden”,  somt Osin Peltenburg van organisator TOC op. 

,,Het is een mix van sport en lifestyle”, zegt hij over het EK pétanque. Voor het eerst wordt het in Nederland gehouden, voor het eerst in het centrum van een stad, voor het eerst ook in de buitenlucht. ,,Doorgaans worden kampioenschappen in bestaande sporthallen gehouden. Om dit op deze locatie toegewezen te krijgen, waren we verplicht er voor te zorgen dat de zes banen allemaal overdekt waren”,  zegt Lieke Vogels, voorzitter van de NJBB, de Nederlandse Jeu de Boules Bond.  

Het EK pétanque voltrok zich in het centrum van Den Bosch. (Foto: Jan-Willem de Lange)

De bond telt circa 16.000 leden, verdeeld over 180 verenigingen. In de aanloop naar het EK werd op 130 wijktoernooien met 350 deelnemers in zes Brabantse steden propaganda gemaakt voor de sport. ,,Pétanque draagt als sport bij aan verbinding, we dagen hiermee mensen uit om weg te komen uit eenzaamheid”, aldus Vogels.  

Onder de koepel van de NJBB wordt pétanque in zes divisies als competitiesport beoefend.  Bondscoach Helffer: ,,De spelers op het hoogste niveau trainen wel drie à vier keer per week. Op dat niveau is pétanque een serieuze sport. Daarvoor moet je fysiek top zijn, tactisch inzicht hebben, de concentratie vasthouden en de juiste positie zien te vinden. Daarmee is pétanque niks minder topsport dan bijvoorbeeld darts of pistolschieten. Het verschil is alleen dat de media die ons als sport willen zien nog onbereikbaar blijven.”