IN DE SPO(®)TLIGHT

Marciano Vink, voetbalanalist ESPN

‘Meeste werk voor analist ligt thuis’

 

Als oud-voetballer van onder meer Ajax, Genoa en PSV was Marciano Vink (51) na zijn spelerscarrière lang uit beeld voor het voetbalpubliek. Inmiddels is hij een vertrouwd gezicht op ESPN, als analist en als studiogast. Dan komt Vink zo beslagen ten ijs dat analyseren wel een fulltime-baan lijkt. ,,Als ik niet in  het stadion of de studio ben, kijk ik thuis. De tv staat nooit uit”,  zegt Vink.

Door Henk Mees

Marciano, ineens was jij er als analist, hoe ging dat? 

,,Ik heb lang als jeugdtrainer bij amateurclubs gewerkt. Het profvoetbal volgde ik wel en ik had ook contacten met trainers, over talenten bijvoorbeeld. Ik wist heel goed wat er hij de bvo’s speelde, ook door veel appjes tijdens wedstrijden. Zo werd ik ook enkele keren uitgenodigd voor de Eretribune op zaterdagavond. Dan liet ik wel eens aan ander geluid horen. Wat ik zei, beviel ze wel. Twee jaar geleden kreeg dat vastere vorm met een contract als analist.”

Marciano Vink als analist voor ESPN in het stadion van PSV. (Foto: Bart Stoutjesdijk/ANP)

Wat houdt het werk van een analist voor jou in?

,,Het is veel meer dan je bevindingen vertellen. Wat er aan voorbereiding vooraf gaat, zien de mensen op tv niet. Van alle ploegen die ik in het weekeinde moet analyseren kijk ik wedstrijden terug, al snel een stuk of vier. Als ik op zondag bij Twente – Fortuna ben geweest, ga ik thuis terug naar Ajax – Groningen om dan vooral op Groningen te letten. Ajax ken ik al genoeg. Bij het terugkijken schrijf ik de tijdcodes op van momenten die in aanmerking komen om ze er speciaal uit te lichten. Ik wil altijd van te voren weten wat een trainer wil, hoe de doelpunten vallen, welke specifieke kwaliteiten de spelers hebben, waar de wisselmogelijkheden liggen. Het meeste werk van een analist ligt thuis.”

Is dat opdracht, zo’n voorbereiding, of komt dat uit je zelf?

,,Ik wil weten waarover ik praat, daar hoort een serieuze voorbereiding voor. Ik heb geen idee of alle analisten het zo doen. Van Kees Kwakman weet ik dat hij zich ook grondig voorbereidt. Mario Been verzamelt altijd veel informatie. Iedereen, ook Kenneth Perez en Arnold Bruggink, doet het op zijn eigen manier.”

Wát als je complete onzin hoort bij andere analisten, spreek je dan collega’s daarop aan?

,,Nee, voetbal levert zoveel meningen op, daar val ik anderen niet lastig mee. Als ze mij om een voorspelling vragen, kan dat achteraf complete onzin zijn. Ik probeer gewoon duidelijk én eerlijk te zijn. Als ik iets negatiefs op te merken heb, probeer ik ook aan te geven hoe het beter zou kunnen. Toen bijvoorbeeld Ryan Gravenberch vorig seizoen bij Ajax een tijdje uit vorm was, duidde ik aan dat hij in het Ajax-systeem van rond de winterstop minder in zijn kracht kon komen doordat hij op het middenveld te hoog naar voren moest spelen. Zo kun je kritiek een positieve wending geven.”

Wat geeft jouw werk voldoening?

,,Als mijn opmerkingen worden opgepikt, is dat leuk om te horen. Er zijn trainers die tegen mij zeggen dat ze mijn analyses waardevol vinden en daar gebruik van maken. Dat zijn mega-complimenten. In deze rol kan ik rond de wedstrijden met veel trainers praten. Dat maakt het interessant en leuk om dit werk te doen. “

Is het een goed betaalde job?

,,In Nederland doen we daar altijd heel mysterieus over. Laat ik daarom bij deze vraag maar meegaan met het gevoel van de Nederlander.”

Wordt er aan jou getrokken door andere zenders?

,,Ik heb een contract waarmee ik exclusief vast zit aan ESPN. Dat laat weinig andere mogelijkheden toe. Ja, ik krijg regelmatig andere aanbiedingen, van RTL, van Talpa, van gokbedrijven, ook het  trainerschap is voorbij gekomen. Met zoveel praatprogramma’s over voetbal gebeurt er vanzelf ook veel in analistenland.”