Nieuws

Maandagavond

Ik ben een liefhebber van voetbalpraatprogramma’s. Als er twee op een avond op tv zijn, kijk ik er eentje live en de andere meestal de volgende ochtend. Lekkere prietpraat, die bij mij soms voor instemmend geknik zorgt en soms voor – helemaal niet erg - irritatie. Er zijn mensen die zich eraan storen dat er zo veel over voetbal wordt gediscussieerd. Hoezo dat dan, je hoeft toch niet kijken?

Maar drie soortgelijke programma´s op hetzelfde tijdstip vind ík zelfs te gortig, zoals op maandagavond het geval was met VTBL (RTL 7), Offside (Veronica) en Rondo (Ziggo). Ik keek er dan inderdaad geen drie. En dan was bij mij toch VTBL de pineut, zélfs als mijn Haagse makker Aad de Mos aanschoof. De kijkcijfers waren erbarmelijk, vandaar dat ze bij RTL 7 de stekker er nu al, binnen een maand dus, al hebben uitgetrokken.

Hans Klippus

Dat RTL 7 ook als er geen wedstrijd centraal stond weer over voetbal wilde laten praten, was op zich niet vreemd. Er zijn veel meer verdwaasden zoals ik. Maar wat bezielt je dan om zo’n programma gelijktijdig met die andere te doen? VTBL begon op de eerste maandagen (en vrijdagen) een paar minuten voor Voetbal Offside, dat was te verwaarlozen. Waarom begin je niet een half uur eerder, of een uur, of probeer je niet iets later op de avond?

Op deze manier was VTBL bij voorbaat gedoemd te mislukken. Het programma was niet alleen op hetzelfde tijdstip, maar ook qua opzet nauwelijks anders dan Voetbal Offside, iets serieuzer misschien, maar ook hier hadden de onderbroekenlol en de sterke verhalen vaak de overhand. Op 8 Sneijder en Van der Meijde (in de allereerste uitzending ging het binnen tien minuten al over zijn geslachtsdeel, hoe verrassend toch…), op 7 Janssen en Boskamp. En dan kiezen de kijkers, geheel volgens verwachting, toch massaal voor Offside met de niet al te sympathieke, maar wel populaire en kundige Genee als presentator die meteen aansluitend aan een andere tafel en op een andere zender Derksen en Van der Gijp aan tafel heeft.

VTBL had het misschien met een heel bijzondere vaste gast een kans gemaakt. Maar vindt maar eens zo iemand. Ik ken er één, Louis van Gaal. Zou hij zijn gepolst? Hij geeft wel graag zijn mening over alles. Had hij niet de door hem gehate Genee en Derksen een hak willen zetten? Als de mensen op jou afstemmen, Louis, kunnen ze niet naar dat andere programma kijken…

Van Basten en Gullit zijn natuurlijk andere grootheden uit het Nederlandse voetbal, maar ook zij kunnen bij Rondo (óók elke maandagavond) niet voor geweldige kijkcijfers zorgen. Toch lijkt het programma stand te houden, gelukkig, want ik vind dit het prettigste praatprogramma op tv. Een uitstekende gespreksleider, Wytse van der Goot, Van Basten die af en toe verrassend onbenullig reageert, maar wel een lekker eigenwijze mening heeft, een vrolijke Gullit én met Youri Mulder, wat mij betreft na Kenneth Perez (ESPN) de beste voetbalanalist. Ze hebben tegenwoordig bij Rondo echt een leuk einde met de rubriek ‘Slotoffensief’ waar de gasten naar hun persoonlijke voorkeuren over uiteenlopende onderwerpen worden gevraagd.

En dan is er op maandagavond (en op de meeste andere avonden van de week) ook nog Voetbalpraat op ESPN. Dat pik ik ergens op dinsdag meestal ook nog wel even mee, tweemaal 22 minuten per uitzending, mét de al genoemde Perez. Eén goedbedoeld adviesje voor Voetbalpraat in zijn algemeenheid: laat de gespreksleider niet voortdurend op zijn telefoon kijken (ook niet voor kijkersvragen, die kan je zelf toch wel verzinnen?), dat is uitermate storend.

 

HANS KLIPPUS