Nieuws

Geen haaien

Louis van Gaal waarschuwde Mark Parsons bij hun eerste ontmoeting in Zeist voor de ‘amigos de la prensa’, zo onthulde de voormalig bondscoach van de Leeuwinnen in een interview met The Athletic. ‘Denk niet dat je ooit de Nederlandse media aan je zijde krijgt. Dat lukt de Nederlandse coaches al niet, laat staan de eerste buitenlandse coach in 50 jaar’, zou Van Gaal tegen hem gezegd hebben. ‘Ik wou dat ik beter had geluisterd’, concludeerde de na het EK aan de kant gezette Parsons in retroperspectief. 

Linda Derksen

Ik moest eraan denken toen ik in het Philips Stadion stond te wachten op Zera Hulswit. Na de 3-1 zege van PSV op Feyenoord vroeg ik de speelster van de wedstrijd aan. Afkomstig uit de eigen jeugd, nog niet eens een contract maar wel twee goals gemaakt voor een recordaantal van 11.500 toeschouwers. Maar stel dat het 1-1 was gebleven, dan had ik een beschouwend verhaal in de krant gezet over de dramatische seizoensstart van PSV. Slechts dertien punten (inclusief deze zege) na acht wedstrijden.

Het bleek een dag later voor Feyenoord (zelfde score) reden om trainer Danny Mulder wegens ‘achterblijvende sportieve prestaties van de afgelopen weken’ zijn congé te geven. PSV heeft een fors hoger budget en een ambitieuzere doelstelling, maar Rick de Rooij heeft zijn baan nog. Ik heb hem ook (nog) niet naar de uitgang geschreven.  

Ooit had ik in de catacomben van De Herdgang een woordenwisseling met een van zijn voorgangers. PSV Vrouwen had net voor de vierde keer op rij verloren en hij bitste me toe dat ik de laatste tijd wel erg negatief schreef. We moesten allemaal, dus ook het Eindhovens Dagblad, het vrouwenvoetbal juist promoten. Ik probeerde uit te leggen dat dat onze rol niet is, daar moeten ze de eigen clubkanalen maar voor gebruiken.

Ik breek op mijn beurt wel een lans op de redactie om bijvoorbeeld meer stukken over vrouwen op de sportpagina’s te krijgen. Door daarin gewoon kritische noten te plaatsen (ik kan bijvoorbeeld nog steeds schrijven dat PSV nooit kampioen is geworden en dat ook in het elfde seizoen niet gaat worden) laten we juist zien dat we de sport serieus nemen en een eredivisieteam uit onze regio volgen in goede en slechte tijden.  

Die golfbeweging vind ik bij het schaduwen van een team juist mooi. Natuurlijk leef je wat meer mee als je de sporters beter kent. En succes heeft vaak ook een positief effect op de leescijfers van mijn artikel. Maar een nederlaag is voor mij niet erg, dat biedt me een andere invalshoek. Als aanvoerster Mandy van den Berg na het verspelen van het kampioenschap een kritische monoloog afsteekt, dan teken ik haar positieve perspraatje voorafgaand aan de bekerfinale ook gewoon op. 

Ik ben immers niet de haai waar Van Gaal voor waarschuwt, zie er sowieso niet veel rond het vrouwenvoetbal zwemmen. Ik stel vragen en laat daarbij als het nodig is mijn tanden zien. Of schrijf iemand alle lof toe. Waarbij ik hoop dat diegene bij het lezen niet ‘jij krijgt straks een knuffel’ roept.