Nieuws

Herinnering: vergeet niet aan te melden voor Olympische Spelen Parijs 2024

In het najaar van 2022 zijn NOC*NSF en de NSP begonnen met de inventarisatie van het aantal gewenste media-accreditaties voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Alle redacties en freelancers die eerder naar de Spelen zijn geweest, zijn inmiddels geïnformeerd over het accreditatieproces. Het eerste onderdeel daarvan, de zogenaamde press-by-number-procedure om de gewenste aantallen in kaart te brengen, loopt tot 1 maart 2023. 

In dat proces wordt vastgesteld hoe groot de belangstelling van de Nederlandse media is en of dat toegewezen contingent toereikend is. 

Het IOC heeft laten weten dat er in Parijs 35 algemene accreditaties (E) beschikbaar zijn voor schrijvende journalisten en 9 voor journalisten die één specifieke sport (Es) volgen. Voor fotografen zijn er 15 algemene accreditaties (EP) voor alle sporten beschikbaar en 12 deelaccreditaties (EPs) voor één specifieke sport. Voor technische ondersteuning (ET's) zijn 3 accreditaties beschikbaar.

Eerder liet het IOC al weten graag meer vrouwen onder de geaccrediteerde sportjournalisten te zien. In Parijs wordt namelijk de mijlpaal bereikt dat evenveel mannen als vrouwen zullen deelnemen, een doorbraak in de Olympische geschiedenis.

Het IOC, de organisatie van de Spelen in Parijs én NOC*NSF willen in die geest ook de media stimuleren om meer vrouwelijke verslaggevers en fotografen af te vaardigen. 

Het streven naar meer vrouwen in de perskamer, op de perstribune en in de mixed zone wordt door de NSP van harte ondersteund. We roepen alle sportchefs en hoofdredacties, alsmede de fotopersbureaus, op bij de verdere accreditatieprocedure (‘press-by-name’) hun uiterste best te doen zo veel mogelijk vrouwen af te vaardigen naar Parijs.

De NSP heeft een groot deel van de toegezonden aanvraagformulieren inmiddels terugontvangen. Wie een inschrijfformulier wenst te ontvangen, kan een verzoek sturen naar info@nsp.nl. 

Gerard den Elt, algemeen secretaris NSP