Nieuws

EVENEMENT PDO DARTS

'Geef mij dan maar die gekke darters!'

Door Max van der Put
Het blijft bijzonder, een evenement volgen waarbij je er lang niet zeker van bent dat je een speler te spreken krijgt. Bij het WK darts heeft de organiserende Professional Darts Organisation (PDO) het zo geregeld dat de winnaar van een partij een rondje langs de media doet. Maar de verliezer heeft die verplichting niet. Je mag 'm (of 'r, dat kan tegenwoordig ook bij het WK darts) wel aanvragen bij de mediaman van de PDC en die doet dan een poging voor je. Soms lukt het wel, vaak niet. Raymond van Barneveld vertrok na zijn forse nederlaag tegen Gerwyn Price bijvorbeeld zwaar teleurgesteld naar zijn hotel. Zelfs de Nederlandse mediarechtenhouder Viaplay sloeg hij over, terwijl hij vragensteller Arjan van der Giessen toch al decennia lang kent. Sta je dan te wachten, met je microfoon in de aanslag en de camera op scherp...

Max van der Put

'Mijn' camjo Chris Broersma vertelde me dat het bij vechtsporten ook gebruikelijk is dat de verliezer niet voor de camera verschijnt, maar daar kan ik me dan wat meer bij voorstellen. Als je net in elkaar gerost bent, lijkt het me lastig om een samenhangend interview te geven. Bij darts ligt dat toch wat anders. Maar goed, we moeten het er mee doen en dan is het prettig als er een Nederlander is die veel (of alles, dat weten we vanavond) wint. Michael van Gerwen, over hem heb ik het hier natuurlijk, wil er ook nog weleens wat minder verwachte teksten uitgooien. 'Hij is gewoon een beetje een zeikerdje, een jankjong', stelde 'Mighty Mike' over de Belg Dimitri van den Bergh die hij even daarvoor in de halve finale met 6-0 klop had gegeven. Van den Bergh had tijdens de partij geklaagd over stampen van zijn opponent op het podium, maar die zei zich van de prins geen kwaad te weten en sloeg na afloop dus verbaal behoorlijk hard terug. 

Michael van Gerwen(l) wordt door Dimitri van den Bergh gefeliciteerd na het bereiken van de finale bij het WK Darts in Londen (Foto: ANP/ Alamy )

Fysiek zouden ze elkaar ook behoorlijk pijn kunnen doen met die scherpe pijlen natuurlijk, maar ik heb nog niet meegemaakt dat darters elkaar zodanig de kast op joegen dat er ook daadwerkelijk gericht gegooid werd. 

Het perscentrum in Alexandra Palace. (Foto: Max van der Put)

Wat wel voor ophef zorgde dit WK was de koptelefoon-act van Gerwyn Price. De Welshman zette tijdens zijn halve finale tegen de Duitser Gabriel Clemens een koptelefoon op. Vooral als statement richting het publiek, dat hem sinds een paar jaar massaal uitjouwt tijdens wedstrijden. Voer voor dartshaters die herhaaldelijk roepen dat darts toch écht geen sport is. 'De regerend wereldkampioen gaat verkleed als The Grinch het podium op en de nummer 1 van de wereld staat met een koptelefoon op te gooien...' Tegen die mensen wil ik zeggen: er zit zeker een kern van waarheid in je kritiek, maar maak je je ook zo druk over de talloze nietzeggende interviews met voetballers na een wedstrijd? Geef mij dan maar die gekke darters!
 
Max van der Put
DPG Media