SCHOT VOOR DE BOEG

Handhaven, harder optreden, ga er maar aan staan

Hier in het NSP-kantoor in Den Haag is 2023 alweer lang en breed begonnen. De laatste NSP-kaarten voor de nieuwe jaargang zijn per post verzonden. Voor Marianne Verzijl en ondergetekende geen lange kerstvakantie, maar een fris begin van een uitdagend sportjaar waarin zich ongetwijfeld weer veel zaken aandienen die om een oplossing schreeuwen.

Want een ding is zeker: bier gooien, de nog altijd half en half toegepaste Covid-maatregelen, het soms ontbreken van een mixed zone (zie Covid), het werken wordt de beroepsgroep niet altijd gemakkelijk gemaakt.

Gerard den Elt

Grootste uitdaging op dit moment is echter het in goede banen leiden van onze jaarlijkse bijeenkomst, waarin we onze jaarprijzen uitreiken aan collega’s die zich als fotograaf of al dan niet aankomend journalist onderscheiden hebben met hun onthullingen, scoops, columns of wat dies meer zij.

Dat doen we op maandag 30 januari 2023 bij Nederlandse Loterij in Rijswijk en die bijeenkomst is als altijd van groot belang. Daar treffen we elkaar immers, drinken een al dan niet alcoholvrij biertje en praten we in een ongedwongen sfeer over ons mooie vak. Bovenal huldigen we enkele vakbroeders en zal een enkeling zonder twijfel vaststellen dat de duvel altijd op dezelfde hoop schijt en dat andere prestaties ten onrechte over het hoofd zijn gezien. Het is het lot van prijzen en jurysamenstellingen. En tevens een miskenning van de integriteit van degenen die in gezamenlijkheid tot een oordeel moeten komen, wat tot een compromis kan leiden. Maar wat die persoonlijke hick-ups overstijgt is de noodzaak om bijzondere prestaties te benoemen. Het is belangrijk te etaleren waartoe onze sportjournalistiek in staat is en wat Nederlandse sportfotografen presteren in vaak lastige omstandigheden. Dat is in ieders belang.

Deze maand komen we met KNVB en ESPN ook te spreken over een voortzetting van ons onderzoek naar de veiligheid van sportjournalisten en -fotografen in stadions. Want het biergooien is nog niet voorbij, ook al is hier en daar merkbaar dat supporters zich bewust worden van een toename in het aantal opgelegde stadionverboden. Bij onze bezoeken aan de stadions krijgen we vaak de suggestie om aan te dringen op een hardere aanpak. Ik begrijp die gevoelens, maar de realiteit is weerbarstig en simpele oplossingen zijn er niet. Handhaven, harder optreden, ga er maar aan staan. Het lukt niet bij boerendemonstraties, niet bij klimaatactivisten op Schiphol, niet bij het handhaven van het vuurwerkverbod of bij handsfree bellen in de auto. De NSP doet zijn best om zo goed en zo veilig mogelijke werkomstandigheden te scheppen, maar we kunnen dat – helaas – niet afdwingen. Toch wens ik iedereen namens de NSP een voorspoedig en vooral veilig en droog 2023.

Gerard den Elt, algemeen secretaris NSP