Nieuws

Noa Vahle en Matthijs van Dam genomineerd voor NSP Talent 2022

Talpa’s Noa Vahle (23) en verslaggever Matthijs van Dam (26) zijn genomineerd voor de prijs van het NSP Sportjournalistiek Talent van het Jaar 2022. Op 30 januari wordt tijdens de NSP Sport & Media Borrel bij Nederlandse Loterij in Rijswijk bekendgemaakt wie van de twee genomineerden de opvolger wordt van Chiel van Koldenhoven (NOS), die vorig jaar de eer kreeg toebedeeld.

De keuze wordt bepaald door een jury bestaande uit Diana Kuip, Henk van der Sluis en Fabian van der Poll.

Chiel van Koldenhoven (links) werd vorig jaar uitgeroepen tot NSP Sportjournalistiek Talent 2022. (Foto: Stephan Tellier).

Noa Vahle viel vorig jaar op door haar verslaggeving vanuit Qatar in het programma Oranjewinter (SBS6). Daarin bleek onder meer dat ze niet schroomde FIFA-president Gianni Infantino tijdens een persconferentie om opheldering te vragen over het aantal slachtoffers onder arbeidsmigranten bij de aanleg van de WK-stadions. Tussen het door Qatar gehanteerde officiële getal (‘tussen de 400 en 500’) en het door Infantino genoemde aantal (3) zat namelijk een flink verschil.

Matthijs van Dam (Trouw) trok de aandacht met een verhalenserie over de arbeidsmigranten in Qatar, sprak in Bangladesh met nabestaanden en bezocht tevens samen met fotograaf Patrick Post arbeidsmigranten die berooid terugkwamen uit Qatar. Daarnaast deed hij onderzoek naar de betrokkenheid van het Nederlandse bedrijfsleven bij het WK. Met zijn verhalenreeks dingt hij tevens mee naar de prijs van Scoop van het Jaar 2022.