Nieuws

Vier genomineerden voor de Scoop van het Jaar 2022

Naar de prijs van de Scoop van het Jaar in de jaargang 2022 dingen vier verhalen en onthullingen. De winnaar(s?) worden bekendgemaakt op onze Sport & Media Borrel op maandag 30 januari bij Nederlandse Loterij in Rijswijk (zie elders voor het programma en aanmelding).

Dennis van Eersel (links), vorig jaar winnaar met de ‘scoop’ over het einde van Feyenoord City. (Foto: Stephan Tellier)

De jury, bestaande uit Natasja Weber, Yoeri van den Busken en Frank Woestenburg, heeft zich gebogen over de volgende vier ingezonden producties. In willekeurige volgorde gaat het om:

- De verhalenserie De slaven van Qatar (Trouw). Van de hand van verslaggever Matthijs van Dam. Over de omstandigheden waaronder arbeidsmigranten in Qatar te werk werden gesteld bij de bouw van stadions voor het WK;

Slaven van Qatar (trouw.nl)

- De appjes van Marc Overmars (NRC). Over de grensoverschrijdende appjes van de technisch directeur van Ajax aan vrouwelijke werknemers, die leidden tot zijn vertrek.  Verslaggevers Danielle Pinedo, Fabian van der Poll en Steven Verseput;  

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/02/07/de-appjes-van-marc-overmars-werden-almaar-dwingender-a4084706

- Oranjevoetballers zoeken steun bij God (Volkskrant). Een onthulling van de hand van Bart Vlietstra over het feit dat meer dan de helft van de internationals tijdens het WK steun zochten bij Onze Lieve Heer.

https://www.volkskrant.nl/sport/oranjevoetballers-zoeken-steun-bij-god~b25b9943/

- Oud-bondscoach Vera Pauw over seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de KNVB (NRC). Verslaggevers Danielle Pinedo en Hugo Logtenberg deden er onderzoek naar. 

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/07/01/ze-hebben-mijn-leven-geruineerd-vertelt-oud-bondscoach-vera-pauw-over-haar-conflict-met-de-knvb-a4135293.