Nieuws

Van Lonkhuijsen en Hoogendoorn (serie) kapen prijzen weg bij Zilveren Camera

Robin van Lonkhuijsen en Ronald Hoogendoorn zijn de grote winnaars van de sportcategorie van de Zilveren Camera. Van Lonkhuijsen (ANP) won in de categorie sport enkel de hoofdprijs met een foto van Femke Bol, de ‘golden girl’ op het EK atletiek in München. Hoogendoorn ging aan de haal met de winst in de categorie sport serie. 

Op de foto van Robin van Lonkhuijsen viert Femke Bol het goud op de 4 x 400 meter samen met Lisanne de Witte, Lieke Klaver en Eveline Saalberg. Dat haar derde gouden medaille op één EK, een evenaring van de prestatie van legende Fanny Blankers-Koen, die op het EK van 1950 daarnaast nog zilver behaalde.   

De winnende foto van Robin van Lonkhuijsen in de categorie sport van de Zilveren Camera

Ronald Hoogendoorn viel in de prijzen met een fraaie reeks foto’s onder de titel It’s Electrifying. Hij maakte de serie tijdens het wereldkampioenschap volleybal voor vrouwen in Apeldoorn. Een van de foto’s uit de serie, die van een aanvalsactie van Celeste Plak, werd eerder door de jury van de NSP Sportfoto van het jaar beloond met de tweede prijs. 

De tweede prijs in de categorie sport enkel was voor Rob Pauel met een foto van een paardenrace in Oostende. Angelo Blankespoor behaalde de derde plaats met een foto van ADO-trainer Giovanni Franken die na het verlies in de strijd om promotie tegen Excelsior huilend in de armen valt van doelman Hugo Wentges, terwijl de ME charges uitvoert op het veld. 

In de categorie sport serie ontving Remko de Waal de tweede prijs voor een reeks beelden van de tweede wereldtitel van Max Verstappen. Zijn ANP-collega Koen van Weel werd derde met een serie van de WK-kwartfinale Nederland-Argentinië in Qatar. Een van de beelden, de gelijkmaker van Wout Weghorst, werd eerder bekroond als NSP Sportfoto van het Jaar 2022.