Nieuws

Clubliefde in boeken over Feyenoord en FC Dordrecht

Clubliefde resulteert in twee nieuwe boeken. De rode draad daarin is de band met respectievelijk Feyenoord en FC Dordrecht. Adri Vermaat (ex-Trouw) schetst in het boek ‘Onderweg naar Feyenoord’ hoezeer hij is verknocht aan Feyenoord.  Elisa Kuster verloor haar hart in 1983 aan FC Dordrecht en beschrijft soms hilarische belevenissen in ‘Krommedijk Kronieken’.    

Adri Vermaat (1953) werkte 38 jaar bij dagblad Trouw, waarvan zes jaar als chef van de nieuwsdienst en de laatste drie jaar als Ombudsman. Nóg langer is hij fervent supporter van Feyenoord. Het boek Onderweg naar Feyenoord – Volksclub op Zuid is volgens uitgever Just Publishers een romantische zoektocht naar de identiteit van de club uit Rotterdam-Zuid. Daar lagen de roots van Vermaat in de wijk Hillesluis, op een paar honderd meter afstand van de Kuip. Op biografische wijze beschrijft hij onder meer wat het imposante stadion vroeger betekende voor de jongens en mannen in Hillesluis. En hoe een veranderende bevolkingssamenstelling in Hillesluis zorgde voor een nieuwe cultuur waaruit de oude Feyenoord-sfeer is verdwenen.

In het boek geeft Vermaat aan hoe de Groene Hilledijk en Beijerlandselaan een vertrouwde omgeving vormden voor diverse spelers van het vroegere Feyenoord. Jan Boskamp haalde er een zak patat, Rinus Israel en Willem van Hanegem gingen op tandartsbezoek op de Randweg, Wim Jansen at graag een nieuwe haring bij viswinkel Rog. Op de Polderlaan had Israel een sigarenzaak. ‘Europese topspelers begaven  zich in Hillesluis tussen gewone Rotterdammers en kozen niet voor chiquere wijken als Hillegersberg of Kralingen’, stelt  Adri Vermaat in het boek.

Onderweg naar Feyenoord telt circa 288 pagina’s. De prijs is 22,99 euro. ISBN: 978-90-8975 3618.

Wie kan zich vorstellen dat Johan Cruijff ooit uitkwam voor DS ’79, een van de vorige clubnamen van het huidige FC Dordrecht? In het boek Krommedijk Kronieken – 50 jaar om- en afzien bij FC Dordrecht keert Elisa Kuster daarvoor terug naar de winterstop van het seizoen 1980-1981. Samen met Rob Rensenbrink speelde Cruijff op 33-jarige leeftijd bij DS ’79 in drie vriendschappelijke wedstrijden tegen Chelsea, Ajax en Charleroi.

Van zulke anekdotische verhalen zijn er rond FC Dordrecht zoveel bewaard gebleven dat er een boek van 320 pagina’s met vaak prachtige foto’s van te vullen was. Ook het kortstondige eredivisie-avontuur van zanger John de Bever komt aan bod. 

Auteur Elisa Kuster (1973) volgt FC Dordrecht al veertig jaar, werkte vijf jaar voor de club en verkoopt nu haar sterkte verhalen onder het motto Hup Dordt! bij  boekhandel Vos & van der Leer in Dordrecht.

Krommedijk Kronieken is uitgegeven door voetbaltijdschrift Staantribune en kost  29,95 euro. ISBN: 978-90-832353-4-9