Nieuws

Henk Theuns 1951-2023

Liefst 900.000 foto’s maakte hij, 6.000 koerstruien van wielrenners verzamelde Henk Theuns. ‘Zijn nalatenschap verdient een museum’, schreef Ad Pertijs in BN De Stem na het overlijden van Henk Theuns op 18 februari. Theuns zou volgende maand 72 jaar zijn geworden, maar zijn ziekte was hem voor.

Henk Theuns (Foto: Jo Nederkoorn)

Henk Theuns was een bekend gezicht bij wielerwedstrijden, altijd mét camera.  Zijn foto’s verschenen in diverse kranten, tijdschriften, boeken en andere media. De collectie koerstruien maakte zoveel indruk dat Amerikaanse cineasten hem wisten te vinden om een film zo realistisch mogelijk aan te kleden.

Henk Theuns (rechts) met Joop Zoetemelk.(Foto: collectie Jo Nederkoorn)

Voor Theuns zat aan elk tricot een verhaal verbonden. Er hingen ware pareltjes tussen. Zoals een tricot van wijlen Tom Simpson, dat hij had gekregen van diens weduwe Helen. Of de gele trui uit 1953 van Wim van Est. Maar vooral de oude wollen shirts, die sfeer van de jaren '60 en '70 opriepen.

Als buurjongetje van Rini Wagtmans in Zundert raakte Henk Theuns, van huis uit huisschilder, verslingerd aan het wielrennen. Zijn eigen carrière was niet groots. Via de fotografie en het verzamelen van memorabilia bleef Theuns daarna in koers.  In het fotoboek 20 jaar profwielrennen, verschenen in 2021, bracht hij zijn mooiste foto’s samen.

Het aankleden van de Grote Kerk in Breda in het kader van de West-Brabantse Vuelta-etappe in 2022 bleek de laatste grote klus van Theuns. Daarna werd hij ziek. Daags na het WK Veldrijden in Hoogerheide kreeg Henk Theuns van de organisatoren een door alle wereldkampioenen gesigneerde regenboogtrui overhandigd. Zijn laatste trui.