Nieuws

Straf Lineker leidt tot solidariteitsactie bij BBC

De wekelijkse BBC-uitzending Match of the Day kreeg zaterdag 11 maart een bijzondere uitvoering. De gebruikelijke anderhalf uur met wedstrijdbeelden uit de Premier League was ingekort tot twintig minuten; zonder aankondiging, zonder commentaar, zonder reacties en analyses. Daarmee toonden zijn collega’s hun solidariteit met de (tijdelijk) geschorste presentator Gary Lineker.

 Gary Lineker was door de BBC op non-actief gezet nadat hij kritisch en ironisch had getwitterd over het asielbeleid van de Britse regering. Het besluit veroorzaakte veel ophef in Engeland, ook in de politiek. De BBC trok de schorsing maandag in. 

Omringd door journalisten en fotografen laat Gary Lineker zijn hond uit op de dag dat hij is geschorst door de BBC. (Foto: ANP/ Neil Hall /EPA)

Lineker bedankt zijn collega's en fans voor hun steun. ,,Ik wil jullie allemaal, met name mijn collega's bij BBC Sport, bedanken voor de geweldige steun voor de buitengewone blijk van solidariteit. Voetbal is een teamsport, maar de steun was overweldigend", schreef de 62-jarige presentator op Twitter.

 De presentator refereerde ook aan het onderwerp van de ophef. ,,Ik presenteer al bijna drie decennia voor de BBC en kan niet wachten om zaterdag terug te keren in mijn vertrouwde stoel. Het is zwaar geweest, maar dit is niet te vergelijken met wat mensen moeten doorstaan die hun land ontvluchten vanwege een oorlog."

 Lineker haalde in zijn tweet hard uit naar de Britse minister Suella Braverman. Ze had gezegd dat ongedocumenteerde migranten niet meer voor asiel in aanmerking moeten komen. De presentator noemde dat "verschrikkelijk" en sprak van een "ongekend wreed beleid gericht tegen de kwetsbaarste mensen". Volgens hem verschilt het niet veel van het beleid van Duitsland in de jaren dertig van de vorige eeuw.

 De BBC vond dat Lineker zich niet aan de richtlijnen van de omroep had gehouden. BBC-directeur Tim Davie erkende dat de ophef is ontstaan door de ‘grijze gebieden’ van het socialemediabeleid van de BBC. Hij kondigde een onafhankelijk onderzoek aan naar de richtlijnen voor het gebruik van sociale media door BBC-medewerkers.