Nieuws

Vuurwerkincident bij Bekerduel Feyenoord - Ajax

p>Naar aanleiding van het vuurwerk incident aan het begin van het bekerduel tussen Feyenoord en Ajax op woensdag 5 april jl. heeft NSP reacties van fotografen verzameld. Een afschrift hiervan is doorgestuurd naar betrokken partijen, KNVB en Feyenoord. Hieronder een greep uit de reacties.

 

Reacties en opmerkingen fotografen TOTO KNVB Beker: Feyenoord – Ajax (woensdag 5 april ’23)

 

==============================================================

“Al ben ik zelf groot fan van sfeer acties, fakkels en soms wat rook e.d. daarbij geen probleem en draagt bij aan de fraaie plaatjes en sfeer. 

Echter was het woensdag van andere orde. Wij hebben ons inderdaad snel moeten verplaatsen vanwege het feit dat we geen hand voor ogen zagen en er naast ons vuurpijlen of van gelijke soort en enorme ontploffingen naast ons plaats vonden.  

Het feit dan na de opkomst tien tallen supporters met bivakmutsen bleven staan gaf me al aanleiding wat voorzichtig te zijn. 

Ik vind het gek dat als wij als fotograaf dit soort dingen door hebben dat de talloze stewards dat toch ook moeten zien en veel eerder actie moeten kunnen ondernemen. “

==============================================================

“Gelukkig zat ik aan de overkant ten tijden van de enorme rookbommen.

Wel kreeg ik 10 seconden nadat Santiago Gimenez namens Feyenoord had gescoord doelbewust een beker bier over mee heen gegooid, toen ik op weg was na de juichende spelers. Dit terwijl er een net hing.

Dat was geen emotie maar puur moedwilligheid van de dader. 

Bij thuiskomst kon ik maar weer eens twee camera’s en lenzen schoonmaken en mijn jas moest wederom gewassen worden. Daar dit een jas is die voorzien is van GoreTex jas moet je hiervoor speciaal wasmiddel gebruiken. 

Ben er zo klaar mee.”

==============================================================

“Het wordt steeds erger, lijkt wel een oorlogsgebied.

Toen ik aankwam 18.15 uur was alles afgezet bij de ingang (waar wij ook in moeten) door honderden mensen van de mobile eenheid met waterkanonnen politie te paard e.d. je kon niet bij de perskamer komen omdat de mobile eenheid waarschijnlijk opdracht had om niemand door te laten totdat de bus van Ajax binnen was.

Uiteindelijk kwam ik een bekende tegen van de mobile eenheid die me toch heeft kunnen begeleide naar de perskamer.

Het is gewoon beangstigend om met alle je dure apparatuur in de buurt van die dwaze te staan, je bent kansloos alles ze je aanvallen.

Als je van tevoren al gewaarschuwd word door de stewards dat we beter weg kunnen gaan achter de goal omdat er zwaar vuurwerk en rookbommen er aan zitten te komen dan was het dus algemeen bekend bij de organisatie van Feyenoord!

Dan hebben we het nog maar niet over o.a. het vele bier waarmee gegooid wordt en andere kleinen voorwerpen, het meest gaat ernaast maar je ziet niks aankomen.

Ongelooflijk dat dat spul allemaal mee naar binnen kan, ik denk dat dit de mannen die de sfeeractie ruim van tevoren aanbrengen op geheime plekken.

Ben ook bang dat stewards veel door de vingers zien anders worden ze aangepakt door de harde kern?

Denk dat de goedwillende supporters moeten opstaan door aan te geven wat de raddraaiers zijn anders komt er een tijd dat er geen supporters meer bij de wedstrijden aanwezig kunnen zijn?

Nu waren er zelfs geen uit supporters bij. hou m'n hart vast straks bij de finale want dan komen die raddraaiers zekers terug om weer veel ellende aan te brengen.”

==============================================================

“Ik zat woensdag voor het vak van de fanatieke aanhang zoals je aan de foto's kan zien. Ik zat volledig geïnstalleerd toen de eerste fakkels al ontstoken werden en zo ook de rookbommen. Toen ze met de fakkels begonnen te gooien heb ik mijn capuchon opgezet voor de zekerheid, toen de knallen kwamen en de rook dichter werd voelde ik me niet meer zo veilig. We hebben echt geluk gehad dat er netten hingen want anders waren er veel meer ongelukken gebeurd want zag dat ze het vuurwerk vanuit de dichte rook tegen de netten aan gooiden. De stewards hebben ons naar een veilige plek gebracht weg van het vuurwerk en de rook. Nu belde mijn collega mij op met de vraag zijn jullie gewaarschuwd door de stewards voor veel vuurwerk en rook, ik zei nee heeft niemand ons voor gewaarschuwd aan onze kant. Hopelijk komt dit een keer goed en wordt het gooien met voorwerpen en vuurwerk, want dit maakt ons werk natuurlijk niet beter.”

==============================================================

“Ik zat gelukkig tegenover het bizarre rookgordijn maar vreesde voor de mensen waaronder tal van collega’s die daar zaten. Ik hou wel van een fakkeltje maar dit ging alle perken te buiten. Het zware vuurwerk met bizarre knallen ervaarde ik als een ‘enge onbeheersbare’ situatie.
Kortom dit ging alle perken te buiten.”

==============================================================

“Wat een absurde wedstrijd #FEYAJX. Wanneer leren we het nu eens dat we gewoon naar huis gaan als zo iets dergelijks gebeurd.  Vanavond weer 2,5 liter bier over mijn kleren en apparatuur heen. 

Het zal nooit overgaan.”

==============================================================

“Ik was ook bij de wedstrijd en zat de eerste helft aan de kant van de rookbommen.  
Vooral van de enorme bizar harde knallen en de fakkels die gegooid werden voorafgaand aan de rookbommen had ik veel last.

Als zo'n harde bom per ongeluk naast je neer komt, loop je waarschijnlijk blijvende gehoorschade op. Of een fakkel die op je trolley belandt en er een gat in brand...

Ik heb mijn spullen gepakt en ben naar de lange kant toegerend net als de mee

Foto: Joris Verwijst

Foto: Mischa Keemink

Foto: Kay in t Veen

Foto: Broer van den Boom

Foto: Perry van de Leuvert