Nieuws

Voormalig NOS-commentator Rob Kerkhoven overleden

Rob Kerkhoven, voormalig NOS-commentator en bondscoach van de Nederlandse zwemploeg, is op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hengelo overleden. Kerkhoven stond ook aan de wieg van de FBK-games in Hengelo, zo berichten zowel NOS als Tubantia.

“Hij was in alle opzichten een sportliefhebber, maar had ook groot organisatietalent. Rob Kerkhoven stond aan de wieg van de Fanny Blankers Koen (FBK) Games en zorgde ervoor dat het Hengelose atletiekevenement internationale allure kreeg”, schrijft Frank Timmers in een necrologie in Tubantia.

Rob Kerkhoven, foto uit 1966 ( Foto: ANP, Spaarnestad )

Kerkhoven werd in 1962 aangesteld als assistent-bondscoach van de Nederlandse zwemploeg en in 1964 gepromoveerd tot bondscoach. In 1968 pakte Ada Kok onder leiding van Kerkhoven goud bij de Olympische Spelen in Mexico.

“De oranje blazer, met hoedje, het officiële tenue van Team Oranje daar in Mexico, heeft Kerkhoven altijd bewaard. Het is te zien op de foto bij het interview van toen. Nederland leerde hem daarna ook kennen als zwemcommentator bij de NOS. Hij versloeg de nationale verrichtingen ook bij volgende Olympische Spelen”, aldus Tubantia.

Volgens de NOS hadden Kok en Kerkhoven echter ‘niet de beste band’.

Kerkhoven wilde volgens de omroep namelijk met een streng regime het gezelligheidsdier Kok in toom houden, maar dat had een averechts effect bij de zwemster. "Ik was een type dat je niet kon afknellen. Ik houd van mensen, van vrolijkheid, van verhalen. En ik houd van een drankje drinken, zelfs dat. Tijdens een toernooi in Boedapest ging ik de stad in met de waterpoloërs. Ik kreeg op mijn lazer en werd geschorst, maar de volgende dag zwom ik een wereldrecord."

Na zijn periode als bondscoach werd de Hengeloër zwemcommentator bij de NOS, zoals tijdens de Olympische Spelen in München (1972).

Kerkhoven was daarnaast onder meer in dienst van de gemeente Hengelo als directeur van de Dienst Lichamelijke Opvoeding, Sport en Recreatie en later Welzijn.

De uitvaart van Kerkhoven vindt donderdag 23 november plaats.

https://www.tubantia.nl/hengelo/hengeloer-rob-kerkhoven-86-overleden-de-geestelijk-vader-van-de-fbk-games~aef6b128/

https://nos.nl/artikel/2498305-voormalig-nos-commentator-en-zwemcoach-rob-kerkhoven-86-overleden