Nieuws

‘Vonnis is overwinning voor de journalistiek’

,,Een overwinning voor de journalistiek”, noemt Thijs Zonneveld de uitspraak van de rechter in de rechtszaak, die was aangespannen door Jacques Hanegraaf, de voormalige manager van oud-wielrenner Thomas Dekker. De beschuldigingen in het boek ‘Mijn gevecht’ van Thomas Dekker aan het adres van Hanegraaf hoeven niet te worden gerectificeerd. Ook mag het boek over de oud-wielrenner in de handel blijven.

De cover van het omstreden boek.

„Ik ben blij, maar niet verrast”, zegt Zonneveld, die vorige maand werd uitverkozen tot NSP Sportjournalist van het Jaar. In het boek wordt onder meer onthuld hoe Thomas Dekker door Hanegraaf zou zijn aangezet tot dopinggebruik.

De rechter stelt in de uitspraak dat de vrijheid van meningsuiting moet worden afgewogen tegen het recht van Hanegraaf om verschoond te blijven van onterechte beschuldigingen.

De rechter oordeelde ‘dat de door Dekker geuite beschuldigingen voldoende steun vinden in het beschikbare feitenmateriaal en dat Zonneveld binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting is gebleven. Zonneveld heeft bij de behandeling van het kort geding een aantal schriftelijke verklaringen laten zien die het verhaal van Thomas Dekker bevestigen en verklaart zich te hebben gebaseerd op jarenlang zorgvuldig onderzoek. Dit houdt overigens niet in dat de juistheid van de beschuldigingen aan het adres van Hanegraaf onomstotelijk is komen vast te staan.'

Thijs Zonneveld (links) en Thomas Dekker bij de presentatie van het boek ‘Mijn gevecht’

Jacques Hanegraaf beraadt zich nog op vervolgstappen. „Ik kan dit hoe dan ook niet laten rusten”, verzekert hij. Volgens Hanegraaf zou Zonneveld niet genoeg aan wederhoor gedaan te hebben.

De rechter had het kort geding eerder geschorst met het advies aan beide partijen om in gesprek te gaan. Een gesprek daarna tussen Hanegraaf en Zonneveld om tot overeenstemming te komen, liep echter op niets uit. Van het boek zijn 100.000 exemplaren bij de uitgever ingekocht en 67.500 in de winkels verkocht. ‘Mijn gevecht’ is inmiddels aan zijn vijfde druk toe.