Nieuws

Fotografen in het nauw

Fotografen in de verdrukking bij AZ – Cambuur. Rechts omcirkeld: Gerrit van Keulen. Links omcirkeld Ed van de Pol.

De werkomstandigheden voor fotografen in diverse eredivisie-stadions zijn de NSP een doorn in het oog. Op korte termijn volgt daarover overleg met de KNVB. Ook FOX Sports en producent Endemol worden daarbij betrokken. Na de gebeurtenissen bij de bekerwedstrijd AZ – Cambuur heeft de Noordhollandse club excuses gemaakt en vergoeding van schade aan de apparatuur toegezegd aan drie fotografen.

,,De omstandigheden in diverse stadions zijn onverantwoord en onacceptabel. Zeker als je weet dat alle clubs akkoord zijn gegaan met een convenant dat al vanaf 1997 bestaat en steeds wordt geactualiseerd. Daarin zijn alle afmetingen met betrekking tot ruimtes achter de boarding vastgelegd”, zegt Marina Witte, directeur van de NSP.

AZ heeft inmiddels de NSP laten weten de werksituatie voor fotografen aan te passen. Er komt een extra afscheiding waardoor supporters niet langer juichend naar voren kunnen rennen tot op het platform achter de boarding vanwaar de fotografen hun werk doen. Ook de situatie bij onder andere FC Utrecht, Willem II, Excelsior, FC Groningen, Go Ahead Eagles, FC Twente en NEC vraagt dringend om aandacht. ,,Op die plaatsen zet je niemand uit goed fatsoen”, aldus Marina Witte.

De vakken voor de fotografen bij AZ. Vak 6 werd bij voorbarige vreugde om het (afgekeurde) doelpunt belaagd.

Een foto van Henk Jan Dijks, gemaakt vanaf de overkant, maakt duidelijk hoezeer fotografen in de verdrukking raakten. Ze zaten geposteerd schuin achter het doel, rechts van de hoofdtribune, waar in de tweede helft een doelpunt van AZ viel dat pas later na interventie van videoreferee Kevin Blom werd afgekeurd. Supporters de club hadden het doelpunt toen al stormachtig bejubeld, zonder oog te hebben voor de fotografen noch voor de cameraman van FOX Sports.

Al eerder heeft dat tot overlast en schade geleid. Bij de wedstrijd tegen Cambuur hadden met name Gerrit van Keulen, aanwezig als freelance-fotograaf voor VI, en huisfotograaf Ed van de Poll het zwaar te verduren. Volgens Van Keulen bleken de stewards zo geïntimideerd dat ze nauwelijks bescherming konden bieden.

Van Keulen deed zijn beklag in een uitvoerige brief aan de leiding van AZ. Hij schreef onder meer: ,,Ik werd helemaal onder de voet gelopen. Ik heb toen geschreeuwd dat ze moesten opdonderen maar (uiteraard) luisterden ze daar niet naar. Ik hoorde achter me dat ik mijn bek moest houden, anders zou ik afgemaakt worden en voelde een hand in de achterzijde van mijn nek waarna ik met mijn hoofd tegen de boarding werd geduwd.”

De werkomstandigheden in beeld bij achtereenvolgens Excelsior, FC Groningen, FC Twente, FC Utrecht, Go Ahead Eagles, NEC en Willem II.