Nieuws

Geen namen in beroepszaak Vilhena

Journalisten die op woensdag 29 maart verslag deden van de beroepszaak van Feyenoord-voetballer Tonny Vilhena kregen daarbij  van de KNVB het verzoek geen namen te noemen van de aanklager en de leden van de commissie van beroep. ,,Wij willen hierin terughoudend zijn”, aldus KNVB-woordvoerder Koen Adriaanse.

,,In de zaak Vilhena was de naam van de aanklager eerder al in de media verschenen. Het is gebleken dat de aanklager daar last van heeft gehad in relatie tot de werksituatie. Daarbij was geen sprake van bedreigingen, er is geen aangifte gedaan, maar de aanklager heeft dat niet als prettig ervaren. Daarom hebben we de journalisten gevraagd geen namen te noemen van de aanklager of de leden van de commissie van beroep”, licht Adriaanse toe.

De betreffende journalisten hebben dat verzoek gerespecteerd. Volgens de KNVB is het al langer gangbaar beleid om terughoudend te zijn in het noemen van namen in dit soort zaken. ,,De aanklager is binnen de tuchtrechtspraak een instituut. De persoon die namens dat instituut optreedt, wisselt van zaak tot zaak. Het zijn juridische experts maar het zijn ook vrijwilligers met wie we zuinig willen omgaan en die geen kop van jut moeten worden. Als KNVB proberen we transparant te zijn in de voetbalrechtspraak. Daarom zijn de zittingen openbaar. Maar om de personen te beschermen, willen we ook terughoudend omgaan met het noemen van hun namen.”