Nieuws

Persvrijheid bij Confederations Cup ter discussie

In Duitsland is discussie ontstaan over de persvrijheid voor journalisten die naar Rusland gaan voor de FIFA Confederations Cup (17 juni -2 juli 2017). Twistpunt is de interpretatie van voorschriften in de accreditatiepapieren.

Volgens de Duitse journalistenorganisatie DJV wordt de bewegingsvrijheid voor journalisten aan banden gelegd. Voor voorzitter Grindel van de Duitse voetbalbond was dat aanleiding om opheldering bij de FIFA aan te kondigen. Ook Bundesliga-topman Rauball eiste meteen openlijk garanties. Bild Zeitung liet weten een boycot van de Confederations Cup te overwegen.

Daar staat tegenover dat de Vereniging van Duitse sportjournalisten (VDS) met instemming reageerde op toezeggingen van de FIFA en van de Russische organisatie dat mediavertegenwoordigers bij de Confederations Cup en ook volgend jaar tijdens het WK voetbal in Rusland geen beperkingen krijgen opgelegd. Volgens de Russische organisatie gelden de gebruikelijke regels voor journalisten en is er geen sprake van buitensporige beperkingen.

De Duitse bondsvoorzitter Reinhard Grindel baseert zijn zorgen over een passage in de accreditatie- en visumdocumenten. Daarin staat vermeld dat journalisten ‘uitsluitend’ verslag mogen doen van de FIFA Confederations Cup en daaraan gelieerde evenementen. Het werkterrein moet beperkt blijven tot ‘het gebied van de speelsteden en nabije culturele locaties’.

Volgens de FIFA zijn de voorschriften gelijk aan de standaard-richtlijnen voor journalisten met een werkvergunning in Rusland. De Russische organisatie liet weten dat in de Russische wetgeving is vastgelegd dat journalisten die buiten de speelsteden willen werken daarvoor een accreditatie van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken nodig hebben en een medium-visum moeten aanvragen.

De Confederations Cup is een voorbereidingstoernooi op het WK met acht deelnemers: gastheer Rusland, wereldkampioen Duitsland en de zes continentale kampioenen waaronder Portugal.