Nieuws

Nut van persconferentie wordt betwijfeld

Nut van persconferentie wordt betwijfeld   

Het nut van een persconferentie met beide trainers na afloop van voetbalwedstrijden, wordt steeds meer in twijfel getrokken. Dat kwam naar voren bij een bijeenkomst in Eindhoven van de NSP met persvoorlichters van eredivisieclubs. In de eerste divisie hebben sommige clubs de persconferentie al geschrapt. Van de eredivisieclubs heeft Vitesse er onlangs ook van afgezien en heeft Ajax bij bekerwedstrijden dit onderdeel ook al laten vallen.   

Endemol, dat van elke persconferentie beelden registreert, hecht niet langer hieraan. Bij een aantal clubs worden de beelden nog live in de sponsorruimtes vertoond. Voor de meeste journalisten blijkt het in de praktijk handzamer om informatie op te doen in de mixed zone. Bij veel persconferenties worden vaak geen vragen meer gesteld.  

Met name wanneer de mixed zone voldoende comfort biedt voor de media, blijkt de persconferentie daarna overbodig. Ook de clubvoorlichters zien voordelen hierin, mede omdat het contact tussen trainers en media in de mixed zone dan minder tijdsdruk kent.   

Bij de bijeenkomst in Eindhoven hebben de aanwezige clubvertegenwoordigers toegezegd een en ander intern nog eens door te nemen. Ook ervaren de clubs het gebruik van de blanco NSP-kaart (zonder naam en foto) in de praktijk als lastig. De kaart blijkt veelvuldig van gebruiker te wisselen waardoor het overzicht verloren dreigt te raken.    

Verder is met  name bij de grotere clubs sprake van een flinke toename van mediavertegenwoordigers die voor online media actief zijn. Dat leidt tot steeds meer verzoeken om één op één-interviews, vaak met dezelfde spelers en dezelfde vragen. Onderzocht wordt in hoeverre daaraan beperkingen kunnen worden opgelegd.   

De bijeenkomst in Eindhoven werd door bondscoach Shari Leibbrandt van het nationale curlingteam aangegrepen voor een presentatie van de ambities. Met een mannenteam is Leibbrandt momenteel in de ban van de Olympische Spelen 2018 in Zuid-Korea waarvoor het Nederlandse team zich hoopt te kwalificeren.