Nieuws

Daphne Koster wil gelijke behandeling

Voormalig voetbalinternational Daphne Koster dringt aan op meer gelijke behandeling voor mannen en vrouwen in de sportverslaggeving. ,,Mannenvoetbal is de norm. Waarom wordt wel steeds over het Nederlands elftal gesproken als het de mannen betreft en is het bij de vrouwen expliciet Nederlands vrouwenelftal?”, zei Koster in het radioprogramma De Perstribune. Hoe het wel kan of moet, kon ook zij niet meteen zeggen.

,,Ik let heel sterk op de verschillen. Het zit soms in hele kleine dingen, mij stoort het elke keer weer als ik de voorbeelden zie op Teletekst, in de kranten, zelfs op de site van de KNVB. Als het om de vrouwen gaat, wordt het er overal specifiek bij vermeld. Bij de mannen gaat men er automatisch vanuit dat iedereen meteen snapt dat het om de mannen gaat. Omdat ook de site van de KNVB de verschillen specifiek benoemt, heb ik Minke Booij daarover gebeld, de manager vrouwenvoetbal. Ze zijn nu aan het stoeien hoe ze er mee om moeten gaan”, aldus Koster.

Als voorbeeld wijst Koster ook op de KNVB-beker die zij vorige week met Ajax won. ,,We kregen een bekertje uitgereikt dat je voor 35 euro overal kunt kopen. Een groot verschil met die Dennenappel die al honderd jaar bij de mannen bestaat.”

Namens de KNVB bestrijdt persvoorlichter Berdine Wassink dat. ,,Voor de vrouwen hebben we inderdaad geen traditionele wisselbeker. Maar het is zeker geen bekertje dat op maandag eventjes wordt besteld om het op vrijdag te kunnen uitreiken. “

Bij de KNVB is niet bekend in welke mate de bond aan het stoeien is met de verschillen in naamgeving van mannen- en vrouwenteams. ,,Het is een lastig thema. We zijn continu bezig met de positionering en verbeteringen van vrouwen- en meidenvoetbal. Hoe je tot gelijke normen komt, zoals Daphne bepleit, kan ik niet zomaar zeggen. Dat is niet ineens op te lossen. Je hebt nu eenmaal met verschillende geslachten te maken. Je praat toch ook over Oranje en Jong Oranje, ook bij de mannen, om het verschil aan te geven. Dat geldt ook voor de clubs en andere sporten.”

Bijschrift bij foto:
Daphne Koster (rechts) na haar laatste wedstrijd, de bekerfinale met KNVB beker en
topschutter Marjolijn van den Bighelaar