SCHOT VOOR DE BOEG

Vrouwensport

 

De beste Nederlander werd in de maandagse Touretappe naar Longwy 85ste, kortom een non-prestatie van ‘onze’ wielrenners, maar mijn Volkskrant publiceert gerust twee pagina’s over het mannenwielrennen in Frankrijk. Andere kranten doen het nog royaler.

 

Anna van der Breggen, olympisch kampioene van Rio, sloeg dezelfde dag een stevig gat naar de concurrentie in de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen, maar die verrichting doet niet meer dan een paalbericht.

 

Er zijn twee soorten wielrennen, zeker in de media. Het grote mannenwielrennen met al die soorten van overdrijving in de aandacht die eraan gegeven wordt en het kleine vrouwenwielrennen. Stelt niks voor, mogen zich ook niks voorstellen van zichzelf, want het is maar calimerogedoe van de onderste plank.

 

Leontien van Moorsel, Marianne Vos en nu Anna van der Breggen, ze waren/zijn in hun sport van ongekend niveau, maar echte waardering met heuse aandacht van de televisie ontbreekt nagenoeg. Een uitzondering was dit seizoen de Amstel Gold Race. Gelukkig maar.

 

Zondag zit ik met mijn vrouw op de bank naar de NOS te kijken. We zijn net terug van de Tour de Soes in Warmenhuizen, 75 kilometer op de teller, een goede-doel rit opgezet door een stel enthousiaste vrouwen. In ons groepje van zes fietsten drie vrouwen. Over emancipatie gesproken.

 

Enfin op tv zien we een peloton dat met een kopgroepje speelt tot het 1,1 kilometer voor de streep de laatste waaghalzen bijhaalt. Herbert Dijkstra zegt iets over Anna van der Breggen en de Giro Rosa. Ik zeg tegen mijn gade: ‘Kunnen ze niet even vijf minuten inbreken in deze suffe uitzending om Anna in Italia te laten zien?’ Ze zullen het in Hilversum niet gehoord hebben.’

 

Bij de Volkskrant worden bij voortduring brieven ingezonden, waarbij gepleit wordt voor meer aandacht voor vrouwensport. Vrouwen uit Nederland presteren immers veel meer dan mannen uit Nederland. Maar Max, Tom en Dirk nemen per traditie veel ruimte in.

Vorige week ging tv-commentator Danny Nelissen in het weekblad Panorama nog even los over het klagende vrouwenwielrennen dat had opgemerkt dat Dumoulin niet de eerste winnaar van de Giro was geweest. De vrouwen Vos (driemaal) en Van der Breggen waren hem voorgegaan.

 

Nelissen: ‘Nu moeten we echt even stoppen met die feministische lulkoek. Marianne Vos heeft niet dezelfde koers gewonnen als Tom Dumoulin. Anna van der Breggen ook niet. Zij zijn de eerste Nederlandse vrouwen die een Giro hebben gewonnen die de GiroRosa heet. Dumoulin heeft een honderdjarige wedstrijd gewonnen die geen Nederlander vóór hem won. Daar mag je trots op zijn en die differentiatie mag je best maken. Ik word misselijk van dat feministische gelul de hele tijd dat we constant maar die vrouwen erbij moeten betrekken. Rijden ze dezelfde afstand? Beklimmen ze dezelfde bergen? Nee. Ik wil die discussie niet eens aangaan.

 

‘Hou op met dat vergelijken de hele tijd. Als je de prestaties van vrouwen écht vergelijkt met die van mannen, dan mogen ze niet eens in de krant. En natuurlijk zijn zij er niet bij als Tom in Maastricht wordt gehuldigd. Ze horen er niet bij. Janssen en Zoetemelk wél. Omdat het een mannenfeestje is. Andersom geldt dat ook. Jan en Joop mochten toch ook niet komen, toen Vos werd gehuldigd voor haar Giro-zege? Hoorde je hen daarover? Dat bedoel ik. Kan tegen die kritiek en word volwassen. Kom op.’

 

Dit is dus de NOS-commentator, een man met invloed. Ik heb voorlopig weinig hoop voor de vrouwen in het wielrennen. Maar als de NOS zondagmiddag vijf minuten beeld brengt van de slotetappe onder de rook van de Vesuvius en mijn krant daar een hele pagina aan besteedt, dan heb ik niks gezegd.

 

Dit stukje is niet compleet zonder de realistische kijk van Van der Breggen. Vorige week, in een stuk van Jeroen van Barneveld in de Volkskrant: ‘Onze Giro Rosa heeft niet zo veel te maken met de Giro van de mannen. Van de voorjaarsklassiekers als de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, zou ik zeggen: die rijden wij ook. Maar de Giro Rosa staat los van de Giro voor mannen. Ja, hij draagt dezelfde naam en de koers wordt ook verreden in Italië, maar daar is ook alles mee gezegd.'

 

John Volkers

Vicevoorzitter NSP