Nieuws

Toch Olympische Spelen bij ARD en ZDF

 

Duitse tv-kijkers kunnen gerust zijn. ARD en ZDF hebben alsnog een sub-licentie kunnen kopen van de uitzendrechten voor de komende vier Olympische Spelen (Zomer en Winter). De eerste rechten blijven bij Discovery (Eurosport), dat vorig jaar 1,3 miljard euro betaalde voor alle uitzendrechten in Europa. De NOS had al eerder overeenstemming bereikt met Discovery zodat bijvoorbeeld de internationaal minder populaire schaatswedstrijden integraal op het scherm komen.

De Duitse zenders braken de onderhandelingen met Discovery vorig jaar af toen bleek dat voor zowel Winterspelen als Zomerspelen 150 miljoen euro werd gevraagd. Hoeveel ARD en ZDF nu moeten betalen is niet bekend gemaakt. In Duitsland wordt aangenomen dat er alsnog een akkoord is bereikt omdat Discovery vreesde in financieringsproblemen te komen als er te weinig rechten konden worden doorverkocht.

In de overeenkomst tussen IOC en Discovery is vastgelegd dat bij de Winterspelen minimaal 100 uur op het open net (met Eurosport 1) te zien is. Eurosport 2 wordt als betaalzender ingezet. De Duitse zenders krijgen geen volledig pakket in handen. IJshockey, snowboard, shorttrack en kunstrijden blijven exclusief bij Eurosport met uitzondering van de ijshockeywedstijden van Duitsland plus de finale. ARD n ZDF plannen naast de uitzendingen op de lineaire tv nog drie livestreams via internet.