Nieuws

Hoofdredacteur gelooft in aanpak met VI Pro

 

Het weekblad Voetbal International is sinds 2013 bijna de helft van de abonnees kwijtgeraakt, van 130.000 naar 70.000. Vooral lezers onder de 45 jaar zijn afgehaakt. ,,Ook 70.000 is nog altijd een heel mooi aantal”, zegt hoofdredacteur Christiaan Ruesink in een interview met Het Parool. Op het online betaalmodel VI Pro (sinds mei actief, voor 5 euro per maand) hebben 3.000 mensen zich geabonneerd.

Ruesink bevestigt in Het Parool dat VI zware tijden doormaakt. Over 2016 werd anderhalf miljoen euro verlies geleden, de redactie werd teruggebracht van 53 naar 32 redacteuren. Volgens Ruesink heeft VI met VI Pro een veelbelovende vernieuwingsslag gemaakt. ,,Ik geloof heel erg in de verdiepende journalistiek die we op het platform brengen. VI Pro pak ik aan om de redactie te laten zien: kijk, er is weer richting.”

In Het Parool zegt Ruesink opnieuw dat er geen plannen bestaan om VI om te bouwen tot maandblad, zoals eerder in het AD werd gemeld. ,,Intern heeft dat artikel voor veel onrust gezorgd. Het enige wat je dan kan doen, is stug doorwerken.”  De hoofdredacteur van VI bevestigt wel dat binnen de redactie verdeeld werd gereageerd op de beslissing van Ruesink om vier internationals van het Nederlands vrouwenteam op de cover te zetten, ruim voordat de euforie uitbrak. ,,Daar was onenigheid over. ‘Onze lezer zit niet op vrouwenvoetbal te wachten’, was de tendens. Die cover deed ik niet voor de lezers. Mijn overtuiging is dat je je lezers af en toe moet opvoeden.”

Nieuwe veranderingen dienen zich aan voor VI. Adjunct-hoofdredacteur Yoeri van den Busken vertrekt in oktober omdat hij aan iets anders wil beginnen. Na een verhoudingsgewijs kort verblijf in Utrecht, bereidt VI nu een verhuizing voor naar Amsterdam. Ruesink: ,Als de or akkoord gaat, verhuizen we eind dit jaar van Utrecht naar het WPG-gebouw in de Wibautstraat in Amsterdam. Het belangrijkste is dat we het over de inhoud gaan hebben. We gaan weer een spannend jaar tegemoet. We zijn er nog lang niet, dat realiseer ik me heel goed.”

Het weekblad Voetbal International is sinds 2013 bijna de helft van de abonnees kwijtgeraakt, van 130.000 naar 70.000. Vooral lezers onder de 45 jaar zijn afgehaakt. ,,Ook 70.000 is nog altijd een heel mooi aantal”, zegt hoofdredacteur Christiaan Ruesink in een interview met Het Parool. Op het online betaalmodel VI Pro (sinds mei actief, voor 5 euro per maand) hebben 3.000 mensen zich geabonneerd. Ruesink bevestigt in Het Parool dat VI zware tijden doormaakt. Over 2016 werd anderhalf miljoen euro verlies geleden, de redactie werd teruggebracht van 53 naar 32 redacteuren. Volgens Ruesink heeft VI met VI Pro een veelbelovende vernieuwingsslag gemaakt. ,,Ik geloof heel erg in de verdiepende journalistiek die we op het platform brengen. VI Pro pak ik aan om de redactie te laten zien: kijk, er is weer richting.” In Het Parool zegt Ruesink opnieuw dat er geen plannen bestaan om VI om te bouwen tot maandblad, zoals eerder in het AD werd gemeld. ,,Intern heeft dat artikel voor veel onrust gezorgd. Het enige wat je dan kan doen, is stug doorwerken.” De hoofdredacteur van VI bevestigt wel dat binnen de redactie verdeeld werd gereageerd op de beslissing van Ruesink om vier internationals van het Nederlands vrouwenteam op de cover te zetten, ruim voordat de euforie uitbrak. ,,Daar was onenigheid over. ‘Onze lezer zit niet op vrouwenvoetbal te wachten’, was de tendens. Die cover deed ik niet voor de lezers. Mijn overtuiging is dat je je lezers af en toe moet opvoeden.” Nieuwe veranderingen dienen zich aan voor VI. Adjunct-hoofdredacteur Yoeri van den Busken vertrekt in oktober omdat hij aan iets anders wil beginnen. Na een verhoudingsgewijs kort verblijf in Utrecht, bereidt VI nu een verhuizing voor naar Amsterdam. Ruesink: ,Als de or akkoord gaat, verhuizen we eind dit jaar van Utrecht naar het WPG-gebouw in de Wibautstraat in Amsterdam. Het belangrijkste is dat we het over de inhoud gaan hebben. We gaan weer een spannend jaar tegemoet. We zijn er nog lang niet, dat realiseer ik me heel goed.”