SCHOT VOOR DE BOEG

REGEN & DRUP

Bij mijn jaarlijkse rol van jury-lid van de Women's Player of the Year-competitie hoort niet alleen de gebruikelijke VIP-kaart; ook zorgt een lief meisje ervoor dat ik met mijn rollator tot in de krochten van het Forum wordt begeleid. Vanaf een ‘invalide-veilige hoek’ tussen de ‘TV-interview zone’ en een wachtkamer voor de sterspelers die door de UEFA speciaal geëerd worden, krijg ik een prachtig beeld van de entourage waarmee iedere topspeler zich tegenwoordig omringt.

 

Zowel vóór als achter de schermen. Andriy Shevchenko heeft voortdurend twee Oekraïense vrienden om zich heen. Sergio Ramos doet geen stap zonder zijn alleraardigste broer aan z’n zijde en ook Luka Modrić heeft voortdurend twee attente mannen om zich heen. De grote uitzondering is doelman Gianluigi Buffon. Prachtig gekleed in een zeer strak Juventus-clubkostuum loopt hij van en naar TV-presentatoren. De trofee als ‘beste doelman van het afgelopen seizoen’ bungelt nonchalant aan een vinger.

 

Opvallende afwezigen bij dit spektakel: Cristiano Ronaldo en Leo Messi. In de zaal wisselden ze geen woord met elkaar. Voor de ceremonie had Messi een paar vriendelijke woorden voor Francesco Totti. En de veel te laat binnengekomen Buffon kreeg een hand. Ieder ander contact leek hij te schuwen.

 

Ronaldo daarentegen maakte een entree die hoort bij een ster. Lachend, poserend voor selfies, handen schuddend en een vriendelijk woord voor iedereen die zich langs een lijfwacht wist te wurmen. Maar of ze nu een teruggetrokken leven leiden (Messi) of voortdurend in de schijnwerpers staan zoals Ronaldo, de persoonlijke macht van topspelers binnen de voetballerij wordt met het jaar groter.

 

Het is al geruime tijd zo, dat grote clubs de onafhankelijke media niet meer nodig hebben als zij hun fans iets willen laten weten. Wat er aan voetbalnieuws naar buiten komt wordt veelal bepaald door de steeds groter wordende communicatieafdelingen. Zo om me heen kijkend naar al het gedoe in het Grimaldi Forum kan dat in de toekomst wel eens gaan veranderen en wordt voetbalnieuws pas écht voetbalnieuws zodra het door spelers en management is geaccordeerd. Voor de media een zaak van regen & drup lijkt me zo.

 

Jan Hermen de Bruijn

Bestuurslid NSP