Nieuws

Minder journalisten naar Pyeongchang

Precies 38 Nederlandse mediavertegenwoordigers zijn geaccrediteerd voorde Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. NOS (sub-licentiehouder) vaardigt een groep van 107 mensen af (inclusief technici). 

Op dit ogenblik wordt op het bureau van de NSP in Rijswijk de laatste hand gelegd aan de inschrijvingen, waarvan de deadline is vastgesteld op vrijdag 8 september. Op die datum moeten alle persoonsgegevens en paspoorten zijn aangeleverd.

Het aantal perskaarten voor de komende Winterspelen ligt iets lager dan het aantal journalisten, fotografen en technici dat in 2014 in Sotsji actief was. Toen beschikten de Nederlandse media nog over 41 accreditaties voor niet-rechtenhouders.

De daling is het gevolg van een toename van het aantal deelnemende landen en het uitgebreide aantal sportdisciplines, waardoor het aantal beschikbare accreditaties over meer landen moest worden verdeeld.

Toch is de daling minder ingrijpend dan aanvankelijk gevreesd. Het IOC wilde het aantal accreditaties voor Nederlandse journalisten met 25 procent terugschroeven, van 28 naar 21. Ook zou aanvankelijk één foto-accreditatie minder beschikbaar komen, 10 in plaats van 11.

Na bezwaar van de NSP bleek het IOC vatbaar voor argumenten en is het kaartencontingent toch iets opgerekt tot 25 accreditaties voor schrijvende media en 11 accreditaties voor fotografen. Het aantal technische kaarten bleef onveranderd op twee.

Vanwege de beperkte beschikbaarheid moesten drie aanvragen van fotografen en één van een journalist worden afgewezen.