SCHOT VOOR DE BOEG

Hard Knocks

Ik moest nogal lachen om de reacties na dat rare filmpje dat Ruud Gullit, direct na afloop van Nederland - Bulgarije op Instagram had gezet. Sommigen maakten zich druk om de woorden “fantastic game”, anderen omdat Gullit het had gewaagd de ‘privacy’ van de kleedkamer in beeld te brengen.

 

Dick Advocaat - die live op tv met de beelden werd geconfronteerd - hoorde duidelijk tot die laatste groep. Het relletje verdween overigens even snel als het kwam, maar maakte wel weer  duidelijk hoe conservatief de voetbalwereld nog is; in ieder geval die in Nederland.

 

De geheimzinnigheid van clubs, de ‘moeilijkdoenerij’ van clubvoorlichters…. We zijn er inmiddels aan gewend geraakt. Oudere journalisten, zoals ik, denken nog graag aan de tijden dat spelers en trainers gewoon nog thuis konden worden gebeld om naar de opstelling te vragen. Jonge journalisten weten eigenlijk niet beter dat tegenwoordig nauwelijks meer spelerscontacten mogelijk zijn..

 

Precies in de tijd dat Gullit dat onschuldige kleedkamerfilmpje met de buitenwereld meende te moeten delen,  zat ik wekelijks het programma ‘Hard Knocks’ te bekijken op FOX; een 5-wekelijkse fly-on-the-wall documentaire over de seizoenvoorbereiding van de Tampa Bay Buccaneers, momenteel één van de meer succesvolle teams in de National Football League (NFL). De serie, die al sinds 2001 bestaat en de laatste jaren dankzij FOX ook in Nederland te zien is, geeft een onwaarschijnlijk mooi beeld van de voorbereidingen van een Amerikaanse profploeg op een nieuw seizoen.

 

De reeks  - ieder seizoen wordt een andere ploeg gevolgd - wordt gemaakt door de media-afdeling van de NFL zelf. Maar in plaats van dat dit betekent dat de Bond de controle heeft om vooral veel dingen NIET te laten zien, doet NFL Media het anders. De camera’s zijn gewoon overal - bij de spelers thuis, de kleedkamers, het trainingsveld, de hotelkamers van de spelers, de werkkamers van de coaches - en registreren alles. Achter de meeste camera’s staat een cameraman; in andere gevallen - bijvoorbeeld bij gesprekken tussen de coaches en de spelers - wordt gebruik gemaakt van kleine camera’s die aan de muren zijn gemonteerd.

 

Dankzij al die duizenden uren aan beeld is Hard Knock in staat om - en dat maakt het nog eens extra bijzonder - een écht verhaal te vertellen. In de vijf weken die vooraf gaan aan het begin van het officiële seizoen, moeten NFL-teams als de Tampa Bay Buccaneers een basisselectie van 90 man terug brengen tot de maximaal toegestane 53 spelers. Kortom: Hard Knocks is ook nog eens een serie, die slecht afloopt voor 37 spelers die op de laatste dag van het trainingskamp nog hopen op een avontuur in de rijkste profcompetitie ter wereld, om een aantal uren later zonder contract weg te rijden van het – overigens onwaarschijnlijk mooie – trainingskamp.

 

Eigenlijk zou het bekijken van de serie verplichte kost moeten zijn voor alle medewerkers van de media-afdelingen van Nederlandse clubs. Wellicht hebben ze dat trouwens al gedaan bij PEC Zwolle. De Overijsselse club liet het afgelopen seizoen – in de reeks FOX Sports DOC – de documentaire  'Kan ik ze nog raken of niet?' laten maken. Het is een film waarin trainer Ron Jans, Gerard Nijkamp en Dwight Lodeweges worden gevolgd tijdens hun werkzaamheden. Inclusief volop kleedkamerbeelden, opnames van voor- en nabesprekingen en zelfs scoutinggesprekken.

 

Natuurlijk, de financiële mogelijkheden van PEC zijn onvergelijkbaar met die van de NFL. Beide programma’s met elkaar vergelijken is dus onmogelijk. Maar de PEC-film laat in ieder geval zien dat de aanwezigheid van camera’s binnen de zogenaamde ‘heilige ruimtes’ van clubs niet voor problemen zorgt. Laat het een inspiratie zijn voor die andere 17 eredivisieclubs.

 

Jan Hermen de Bruijn

Bestuurslid NSP