Nieuws

‘Geslachtsongelijkheid in verslaggeving’

In de sportverslaggeving worden vrouwelijke sporters vaak anders benaderd en beschreven dan hun mannelijke collega’s. Dat constateert de mediacommissie van het IOC, die zich onlangs heeft gebogen over geslachtsongelijkheid in de sportjournalistiek. De mediacommissie vindt ‘ferme, onmiddellijke en verantwoorde actie noodzakelijk’ en komt daarom met aanbevelingen.

Bij de Olympische Spelen in Rio (2016) bestond slechts 20 procent van de mediavertegenwoordigers uit vrouwen, zo constateert de mediacommissie. Bij de fotografen was dat nog lager: 15 procent. Die verhouding werkt ‘onbewuste vooroordelen’ in de hand, aldus de mediacommissie.

Die conclusie wordt getrokken uit onderzoek van een werkgroep met mannen én vrouwen die bijvoorbeeld heeft vastgesteld dat aan vrouwelijke medaillewinnaars vaker vragen worden gesteld over burgerlijke staat, uiterlijk en leeftijd dan aan mannen. Ook schrijven mannelijke journalisten eerder over ‘meiden’ waar ze de term ‘mannen’ hanteren voor een herenteam.

Als voorbeeld noemt de mediacommissie de correctie die Andy Murray dit jaar aanbracht tijdens een persconferentie op Wimbledon. Nadat hij in de kwartfinale was uitgeschakeld door de Amerikaan Sam Querrey hield een verslaggever hem voor dat zijn tegenstander de eerste Amerikaanse halve -finalist was op Wimbledon sinds 2009. ,,De eerste mannelijke”, corrigeerde Murray, die vervolgens zijn verbazing erover uitsprak hoe vaak hem eerder was gevraagd waarom hij met Amélie Mauresmo voor een vrouwelijke coach had gekozen. 

De aanbevelingen omvatten onder meer campagnes op social media, speciale adviezen en opleiding van Young Reporters van IOC en AIPS en de mediaservice-afdeling bij de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea. De mediacommissie hoopt ook initiatieven te ontwikkelen die ertoe leiden dat mediaorganisaties een groter aantal vrouwelijke verslaggevers en fotografen naar Olympische Spelen uitzenden.

Anthony Edgard, bij het IOC verantwoordelijk voor de media-activiteiten tijdens Olympische Spelen, zal de aanbevelingen van de commissie onder de aandacht brengen bij de internationale sportbonden en de sportorganisaties op nationaal niveau. De mediacommissie van het IOC telt twintig personen werkzaam in de media, onder wie vijf vrouwen. Nederland is niet vertegenwoordigd in de commissie.

(Bron: www.sportsjournalists.co.uk )