Nieuws

Oranje vier jaar op Veronica

‘Beste koop 2017’, twitterde aankomend Feyenoord-directeur Jan de Jong na het EK voetbal voor vrouwen. De Jong was toen nog algemeen directeur van de NOS. Het succesvolle Nederlands vrouwenelftal trok zoveel kijkers dat het uitgroeide tot best bekeken zomerprogramma.  Maar de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2019 en het EK 2021 zullen niet te zien zijn bij de NOS, wel op Veronica.

De eerste wedstrijd in de aanloop naar het WK 2019 in Frankrijk, Nederland – Noorwegen, is op dinsdag 24 oktober live te volgen bij de zender die ook (mede) de tv-rechten heeft van de Champions League, de KNVB Beker en de eerste divisie.

Nederland zit voor het WK-kwalificatietoernooi in Groep 3 samen met Noorwegen, Ierland, Slowakije en Noord-Ierland. De WK-kwalificatiewedstrijd Nederland – Noorwegen wordt gespeeld in het reeds lang uitverkochte stadion van FC Groningen.

In een interview met NRC stipt Jan de Jong aan wat de NOS bewoog tot de keuze voor vrouwenvoetbal. De overgang van de rechten naar Veronica komt daarin niet aan de orde. De Jong: „Er was wel twijfel of het vrouwenvoetbal ging werken. Maar het ging mij niet om de vraag of mensen daar wel naar willen kijken; dat is precies de verkeerde afweging. Het ging mij om: het EK was in Nederland, wat vrij uniek is, er was een aardige selectie spelers en in toenemende mate gaan meisjes op een leeftijd waarop ze eerst gingen hockeyen nu op voetbal. Dat 5 miljoen mensen naar de finale zouden kijken had ik ook niet verwacht. Dat geeft maar weer eens aan hoeveel behoefte er is aan samenbindende programma’s."

 

 Voor De Jong bevestigde de belangstelling voor het vrouwenvoetbal de populariteit van live tv, met name van sport. De Jong: ,,Deze zomer was geen échte sportzomer maar met het WK atletiek, WK zwemmen, EK voetbal voor vrouwen, keek je van ieder uur dat je naar de publieke omroep keek, vijftig procent naar NOS-programma’s. Deze zomer was de top-25 van de kijkcijfers hét bewijs dat alles wat tijdsgebonden was, scoorde. En alles wat ingeblikt was, niet."