SCHOT VOOR DE BOEG

Tandenpoetsen

Wat sport zo mooi maakt, dat is vaak niet eens de sport zelf. Dat zijn de bijzondere verhalen in de kantlijn, dingen die buiten het veld, de baan of het parcours gebeuren maar wel veel zeggen over de soms zo wonderlijke sportwereld met al z’n bijzondere figuren.

Het zijn verhalen om te lachen of om vol ongeloof het hoofd bij te schudden.

Zulke verhalen zijn er altijd. Je hoeft niet eens heel goed te zoeken. Zo konden we afgelopen week lezen dat de trainer van VfL Wolfsburg voortaan van zijn spelers verwacht dat ze direct na iedere wedstrijd hun tanden poetsen, want dat bevordert het herstel. Hij was serieus. Het was een vrij grote zaak in Duitsland. (https://www.nu.nl/voetbal/4970582/trainer-wolfsburg-verplicht-spelers-iedere-wedstrijd-tanden-poetsen.html )

In Engeland ging het ondertussen ineens weer over ‘Pizza-gate’.  Tien jaar na dato ‘onthulde’ Cesc Fabregas in een goed bekeken talkshow dat hij destijds de speler van Arsenal was die Manchester United-manager Alex Ferguson een stuk pizza tegen het hoofd had gegooid. (https://www.ad.nl/offside/fenaacute-bregas-geeft-toe-ik-gooide-pizzapunt-naar-ferguson~af809c94/)  ‘The Battle of the Buffet’, werd deze soap gedoopt. Laat dat maar aan de Engelsen over.

Een ander fijn verhaal in dit kader, eveneens pas jaren na dato naar buiten gebracht: de Duitse trainer Felix Magath bleek er nogal onorthodoxe methoden op na te houden om spelers van blessures te laten herstellen. In zijn periode bij het Engelse Fulham eiste hij van een speler met een gekneusde dij dat hij die blessure behandelde door er urenlang een stuk kaas tegenaan te houden. Een verzonnen verhaal? Nee hoor, Magath heeft het zelf toegegeven. Al voegde hij er wel aan toe dat een belangrijk detail niet klopte: het betrof geen kaas maar kwark. (https://www.theguardian.com/football/blog/2014/sep/20/fulham-farewell-magath-felix-madcap )

Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar je begrijpt inmiddels op welk type verhaal ik doel. Niet op zaken uit de privésfeer, maar juist op de koddige voetnoten van langs de velden en uit de kleedkamers. Ogenschijnlijke voorvallen van niets die vaak juist zoveel zeggen over een miljoenen business die zichzelf doorgaans erg serieus neemt – en waar wij meestal ook erg serieus over schrijven.

De eerste reactie op zulke onderwerpen, ook bij ons op de NU.nl-redactie, is daarom vaak: ‘Is dat nou nieuws?’ Daar is niet in een paar zinnen een sluitend antwoord op te geven. Feit is wel dat het voor zowel auteur als lezer welkome onderbrekingen zijn van al het droge nieuws en de steeds vaker nietszeggende quotes die sporters met ons willen delen.

 

Daan Smink

Bestuurslid NSP