SCHOT VOOR DE BOEG

Van de prins geen kwaad

De hobbyfotograaf die het vak van fotojournalist naar de verdommenis probeert te helpen, is zich van geen kwaad bewust. Na een bericht op deze site over zijn activiteiten in Calgary klaagde hij in een lange brief aan de NSP hij vorige week dat ,,ik voor mijn gevoel zelfs publiekelijk aan de schandpaal word genageld.”

Nou, dat klopt wel zo ongeveer. Want deze man is vaker gesignaleerd langs de ijsbanen. Hij geeft zelfs toe regelmatig met een lange lens vanaf de tribune in Thialf te hebben gefotografeerd. Foto’s die hun weg vinden naar gretige afnemers, want iedereen is gek op gratis. En, zoals enkelen ons hebben gemeld, ook in andere ijsstadions (Erfurt) heeft hij zo zijn plaatjes staan schieten. Hij is niet alleen. Afgelopen weekend werd er nóg een Nederlandse hobbyïst in Salt Lake City gesignaleerd, die brutaalweg voor de professionele collega’s ging staan. Tja…

Een oud-collega had vroeger een mooi woord voor dat soort types: scab, een Engels woord voor mensen die niet meedoen aan een staking, een Engels woord voor onderkruipers dus. Toen die collega zelf ooit op reportage met een kleine Nikon een foto moest maken voor zijn krant, vroeg de fotoredactie hem bij terugkeer naar de maker van de zwart-witkiek. Voor de fotocredit uiteraard. Doodleuk riep hij: Tony Scab. En zo kwam het ook in de krant. Zoals ook de van naam Dick Wolkendek ooit in die landelijke krant heeft gestaan, ook gemaakt op reportage door zo’n onderkruiper.

Het is helaas meer en meer een alledaags verschijnsel: hobbyïsten die zichzelf aandienen om als gelegenheidsfotograaf op te treden. Een regelrechte bedreiging voor de broodwinning van al die professionals die ervan afhankelijk zijn.

In dat opzicht geeft de reactie van deze hobbyïst te denken. Hij is niet schuldbewust, nee, hij ziet geen enkel bezwaar tegen zijn handelen.

In zijn brief voert hij precies datgene aan waarvan de NSP hem beticht: het gratis en zonder opdracht werkzaamheden uitvoeren die behoren tot het domein van vakmensen. Mensen die voor een vermogen professionele apparatuur hebben aangeschaft, een reis en hotel naar Calgary hebben geboekt en eerst dus veel foto’s moeten verkopen om er nog iets aan over te houden.

Deze ‘collega’ voert aan dat hij in Calgary was benaderd om als vervanger voor de huisfotograaf te werken, ,,mits de Oval deze foto’s zou mogen gebruiken als ze dat wensten.”

En, vervolgt hij: ,,Dat is voor mij als ‘hobbyfotograaf’ natuurlijk niet echt een keuze, net als denk ik ieder ander persoon die de mogelijkheid krijgt om bij een World Cup eerste rang aan het ijs te staan heb ik dat aanbod met veel enthousiasme geaccepteerd.”

Het is alsof de elftalleider van het derde van de Apeldoornse GeheelOnthouders VoetbalVereniging wordt benoemd tot bondscoach. Of de rijinstructeur die de vrijdagtesten voor Max Verstappen gaat doen in diens RB13: je mag ervan dromen, maar je moet het niet willen.

Sportfotografie is een serieus vak en heeft zijn prijs. De amateur blijkt echter hardleers, getuige zijn brief: ,,Maar ik kan op echt geen enkele manier bedenken dat ik iets fout gedaan heb waarvoor mijn naam op deze manier door het slijk gehaald zou moeten worden.”

Misschien is dit Schot voor de Boeg voor hem een openbaring. Het is namelijk niet echt leuk om als Tony Scab bekend te staan.

 

GERARD DEN ELT

Directeur NSP